Tordis (67) nektes å jobbe

Tordis Bakken (67) vil gjerne jobbe mer - men får ikke lov.

Tordis Bakken (67) vil gjerne jobbe mer - men får ikke lov. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Tordis Bakken gir jernet med plenklipping, lange turer og magedans, men som hjelpepleier i Fauske kommune er hun uønsket.

Den spreke 67-åringen ferierer hjemme for tiden, men vil gjerne tilbake i jobb.

Det kan en plutselig praktisering av særaldersgrensen sette en brå stopper for.

Fikk brev

- Det er på mange måter uverdig behandling overfor mennesker som har jobbet et langt liv i kommunens tjeneste. Og en diskriminering på grunn av alder, sier Bakken og viser fram “oppsigelsesbrevet” hun mottok 17. juli i år.

Magedanser

“Det vises til samtale vedrørende varsel om opphør av arbeidsforholdet ved fylte 65 år. Arbeidsforholdet opphører den 15.01.2014 ...”

- Det er ganske rått. Jeg har bedt om å få stå i stillingen til jeg er 70. Som hjelpepleier vet jeg at det er bruk for meg, sier Tordis Bakken som i tillegg til mange aktiviteter også deltar i magedansgruppa Dans Fauske.

Sprek

Hun oppgir tre grunner til at hun fortsatt ønsker å bidra med arbeidsinnsats på Sykehjemmet Fauske Helsetun.

- Jeg liker jobben min svært godt, trives med både kolleger og arbeidsoppgaver og ønsker å være med på å ta vare på Fauskes eldre og pleietrengende. Jeg har hatt deltidsstilling og ikke oppnådd full opptjening på pensjon og ikke minst, jeg er ved god helse og føler meg frisk nok til å kunne bidra i flere år framover, sier Tordis Bakken.

To dager fravær

Det siste kan nok arbeidsgiveren skrive under på. I løpet av de 18 årene jeg har jobbet i Fauske kommune har jeg hatt to dager fravær. Det var som følge av et sykehusopphold og høyst ufrivillig, forteller Tordis Bakken og gyver løs på plenklipperen igjen.

Nå setter hun sin lit til at søknaden blir behandlet til fordel for henne, men håpet er ikke veldig stort. Kommunen har gitt beskjed om at særaldersgrensene skal holdes uten unntak.

Frilans

Når arbeidstakere når særaldersgrensen har de både en rett og en plikt til å bli pensjonister. Det har fagforeningene og Kommunenes Sentralforbund blitt enige om. Unntaket er dem som ikke har full stilling. For å få full inntjening kan de stå til fylte 67 år, sier personalsjef Ingrid Alterskjær i Fauske kommune.

- Det utøves altså ikke individuelt skjønn i hver enkelt sak?

- Det har vi ikke anledning til. Dessuten vil ikke det være rettferdig. Men i dette tilfellet kan arbeidstakeren godt få ta vakter ved behov og gjøre jobben som før. Forskjellen er at man ikke lengre er ansatt i kommunen, men blir på en måte frilans-arbeider, sier Alterskjær.

- Ryddig

Personalsjefen mener det ikke er et oppsigelsesbrev, men et varsel om fratredelse Tordis Bakken har fått etter 18 år i kommunens helsevesen.

- Den tiden vi sendte ut oppsigelser er heldigvis forbi.

- Hva er forskjellen for arbeidstakeren?

- Jeg synes et varsel som vi nå sender ut er en mye finere måte i si ting på, sier Ingrid Alterskjær.

Hun mener det ikke er urimelig at folk får beskjed når særaldersgrensen nærmer seg.

- Vi sender ut et varsel seks måneder før fratredelse. det er en ryddig måte å gjøre det på og i tråd med avtaleverket, sier personalsjefen i Fauske kommune.

Artikkeltags