Siv skal styre skuta

Matros ved rattet. Siv Anita Johnsen Brekke har hatt sine timer ved rattet i familiebåten. Nå skal hun styre en kommune med 800 ansatte og nesten 10.000 innbyggere. Hun føler seg trygg på oppgaven. 
Foto: Jan-Olav Ingvaldsen

Matros ved rattet. Siv Anita Johnsen Brekke har hatt sine timer ved rattet i familiebåten. Nå skal hun styre en kommune med 800 ansatte og nesten 10.000 innbyggere. Hun føler seg trygg på oppgaven. Foto: Jan-Olav Ingvaldsen

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Ordfører Siv Anita Johnsen Brekke trenger ikke ta båtførerbevis for å være kaptein på kommuneskuta.

DEL

I småbåthavna på Fauske har familien sin flytende hytte liggende.

– Andre har hytte, og vi har båten. Den bruker vi så ofte vi kan i ferier og frihelger. For min egen del ble det mindre tid på båten gjennom en travel valgkamp, sier hun.

Lader opp

Fauskes første kvinnelige Ap-ordfører vet at hun de neste fire årene vil få mindre fartstid på båten.

– Når det er sagt er det viktig for meg å sette av tid til å kunne treffe familie og venner også utenfor båtmiljøet. Selv om man er ordfører 24 timer i døgnet, året rundt, er det viktig å ha en sted der man kan koble av og lade batteriene, sier hun.

Siv har lang fartstid i politikken. Allerede for 20 år siden tapte hun så vidt varaordførerplassen, på fødselsdagen sin.

Senere kom hun sterkt tilbake i politikken, og ble varaordfører i perioden 2003 til 2007.

Fra Vesterålen

Som liten jente kom Siv sammen med mor og far til Fauske fra Vesterålen.

– Pappa fikk jobb på Fauske Samvirkelag. De første årene bodde vi i bakerigården i Finneidgata, sier hun. Senere i livet husker Siv med glede sine første år i Fauske.

– Det må ha vært fine år. Jeg husker mer fra barneårene enn de som fulgte i ungdomsårene, sier hun.

Etter ungdomsskolen ble det handelsskole i to år.

– Jeg fikk sommerjobb på kiosken til Edvardsen i 1983, og ble der til januar måned året etter, sier hun. Etter kiosken jobbet hun som kontormedarbeider i Fauske Lysverk. Etter et opphold i Mo i Rana kom hun tilbake til Fauske i 1999 og til jobb i daværende Vår bank og forsikring.

– Jeg jobbet med forsikring fram til 2008 da jeg fikk jobb som gjeldsrådgiver i Nav Fauske. sier hun.

Fotballtrener

I den grad Siv har hatt tid til overs utenfor sin familie har hun vært aktiv både som fotballspiller og trener.

– Jeg trente jentelaget der min datter spilte i Mo i Rana. Senere tok jeg B-sertifikat som trener. I Fauske hadde jeg ansvaret for damefotballen, og satt i styret. Nå er jeg med i styret som forbereder VM i dans, sier hun.

De neste fire årene blir det politikk på heltid.

– Jeg kommer til å savne gode kollegaer. I Nav møtte jeg mennesker med ulike behov, og erfaringene kommer godt med i min ombudsrolle som ordfører, sier hun.

Som ordfører vil hun være raus og inkluderende.

– Jeg vil prøve å være meg selv, men vet at ordførervevet vil sette krav til meg.

Mandag 31. oktober skal hun lede sitt første formannskapsmøte.

– Jeg er godt forberedt og gruer meg ikke. Opposisjonen vil nok benytte anledningen til å sette meg på prøve, sier hun.

Opposisjonen hun møter er de tre partiene Felleslista, SV og Rødt. Dette er tre partier som kunne gitt et rødt flertall i ryggen til ordføreren.

– Når vi valgte et samarbeid med Høyre handler det om politikk og ikke person. Etter valget synes jeg at dette med personmotsetninger har fått en for stor oppmerksomhet, sier Siv.

Alle på laget

I møte med kommunestyre og formannskap ønsker Siv å trekke alle partier med i gode løsninger for innbyggerne.

– Her er ingen ekskludert fra å komme med sine forslag. Vi har alle et ansvar med å finne løsninger som er til det beste for innbyggerne, sier hun.

Selv om Siv skal være en ordfører for alle, og kommunens ansikt utad, gir hun ikke slipp på sin tilhørighet til Arbeiderpartiet.

– Det vil høres og vises at jeg er forankret i partiets ideologi, sier hun.

Hun vet at partiets organer og ideologiske ledere vil sørge for å korrigere kursen om hun styrer skuta i en for dem feil retning.

Les hele bilaget AN indre - også på Ipad - her!

Artikkeltags