Bilen til Malin Solvang er helt ubrukelig etter at frekke tyver stjal to kabler fra bilen hennes i går. 15-åringen fortviler.

Malin har diagnosene infantil autisme, Greig syndrom og epilepsi og er helt avhengig av bilen sin for å komme seg på skole, jobb og fritidsaktiviteter. Mercedesen står i stein uten kablene som gir strøm til ekstrautstyret tilpasset funksjonshemmede og motorvarmeren.

– Tenk at noen kan være så frekke. Skulle likt å vite hvem som gjør slikt, sier Malin Solvang på Saltnes, rett utenfor Rognan.

Funker ikke

Mamma Elin Solvang er ikke så opptatt av hvem det er, bare kablene blir levert tilbake. For uten ekstra strøm på bilen fungerer den ikke.

– Jeg håper noen angrer seg etter å ha lest dette. Det rammer de svake som er avhengig av ekstra hjelpemidler for å få en fornuftig hverdag, sier Elin Solvang.

Avhengig

Bilen, som har trillet noen kilometer, er Malins verktøy for å komme seg på skole, jobb på Vev-al-Plast hver fredag og fritidsaktiviteter ellers i uka. Hun kjører selvsagt ikke selv, men på grunn av sykdommen er det hennes bil.

Bilen kjøres enten av foreldrene eller Malins personal.

Oppfordres

– Dersom noen angrer seg etter å ha lest dette, kan kablene legges på trappa i Skogbrynet 3a på Saltnes. Kommer kablene til rette, kommer vi ikke til å forfølge saken, sier Elin Solvang.

Mamma er ganske sikker på at dem som tok kablene vet hva de skal brukes til.

– Derfor oppfordrer jeg sterkt til at de blir levert tilbake, sier hun.

Malin sier til Avisa Nordland at hun er veldig glad i bilen sin. Den er langt fra ny og har fraktet Malin rundt omkring til gjøremål i Saltdal samt på ferieturer i Sverige og Danmark.

Hun viser fra den elektriske justeringen av stolen som ikke virker uten strøm.

Sure penger

De to kablene forsvant natt til mandag. De var plugget i bilen og i den andre enden i en kabeltrommel som sto like ved husveggen.

– De har ikke tatt kabeltrommelen for den hadde de vel ikke bruk for, sier Elin Solvang.

To nye kabler må bestilles og koster 1000 kroner.

– Det er penger for oss og sure penger dersom vi må kjøpe nye etter et tyveri, sier Elin.

– Jeg håper kablene kommer tilbake for da kan jeg komme meg på skolen og på jobb, sier Malin Solvang som ber dem som tok dem være snill å levere dem tilbake.

Mange reagerte

Familien Solvang la kabeltyveriet ut på Facebook i går og responsen lot ikke vente på seg. Mange har kommentert det simple tyveriet som rammer den 15 år gamle jenta.

– Jeg hadde aldri ventet en slik respons, og er meget takknemlig for all hjelp, sier Elin Solvang.