– Etter at datteren min overtok gården oppdaget jeg at for mye fritid kom snikende. Og jeg orket ikke tanken på å sitte stille. Da er det bedre å få noe ut av en kort og aktiv pensjonisttilværelse, sier Bjørgvin Harald Olsen. Han fyller 70 år i dag, men forsikrer at den nyinnkjøpte saga til 300.000 kroner ikke er bursdagsgave til seg selv.

900 mål. Olsen forpaktet Røvika Gård fra 1974 og i 10 år fram til han overtok gården, mesteparten av innmarka i Røvika og 900 mål granskog. De eldste trærne plantet så tidlig som i 1917. Skogen er tett og Anne Elin Olsen ser fram til å utnytte ressursene.

– Skogen skal tynnes mens det samtidig skal tas ut trevirke. Jeg ser fram til blant annet å få bygd ut fjøset på gården som inneholder 70 dyr med smått og stort, sier Anne Elin og kikker lurt på pappa. For det er han som skal sage tømmeret til bygningsmaterialer.

Laftefres. – Jeg var med på fellesprosjektet om et sagbruk i Valnesfjord, men da dette strandet, tok jeg saken i egne hender. For sag ville jeg uansett ha. Med en kapasitet på en kubikk i timen, skal denne sagen både være til eget bruk samt leiesaging. Jeg har ligget lavt i terrenget foreløpig, men nå er saga innkjørt og jeg kan gjøre en innsats også for andre. Jeg har til og med investert i en laftefres som skal tas i bruk til vinteren. Drømmen er å eksperimentere med mindre lafta bygninger og grillhus, sier den driftige 70-åringen.

Sammen med datteren satser han nå på å utnytte de enorme ressursene som ligger i Røvika-skogen med 900 mål tett tømmerskog.

Mange hus. Regner man mengde får man rundt regnet 70 kubikk tømmer fra hvert mål skog. Og til ett bolighus går det med 36 kubikk med tømmer. Det betyr at dersom familien Olsen hogger ned all skogen de eier, vil det gi nok tømmer til 1800 eneboliger.

– Det er selvsagt aldri aktuelt, men det sier litt om mengden, sier Bjørgvin Olsen som får nok å gjøre med den nyinnkjøpte saga i tiden framover.

– Akkurat det styrer jeg selv. det blir ikke saget mer enn hva jeg kan klare, men det er allerede begynt å bli et brukbart lite materiallager her, sier Olsen og viser fram bygningen som inneholder både sagbruk og lager.

Materialsalg. Bjørgvin Olsen satser også på å selge plank og reisverk som han skal sage.

– Med de materialprisene som gjelder i dag, sier det seg selv at dette kan bli et lønnsomt prosjekt. Og jeg skal garantert være konkurransedyktig på pris, slår han fast.