Dette er «synderen»

Synderen. Her er årsaken til at temperaturene fra Saltdal i år er uvanlig lave. Den automatiske værstasjonen er plasserte nesten i fjæra på Setså. Til venstre den gamle jernbanestasjonsbygningen. Foto: Tore John Andreassen

Synderen. Her er årsaken til at temperaturene fra Saltdal i år er uvanlig lave. Den automatiske værstasjonen er plasserte nesten i fjæra på Setså. Til venstre den gamle jernbanestasjonsbygningen. Foto: Tore John Andreassen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Glem høye temperaturer i Saltdal i sommer. Her er målestasjonen som har skylden.

DEL

Da Meteorologisk Institutt hentet sine værdata fra Storjord, langt oppe i skogen i Saltdal, kunne hele Norge se at det var både varmt og tørt i kommunen.

Disse værdataene ble i 30 år levert av Jan Borkamo, fram til 1. juni i år.

Siden har det vært en automastisk målestasjon, like ved havet på Setså, som har registrert de offisielle temperaturene og nedbørsmengdene i Saltdal.

Med en slik plassering kommer det ikke nye positive rekorder denne sommeren.

Nabo

– Det er nok tre-fire år siden denne værstasjonen ble satt opp, ved jernbanestasjonen. Etter at det ble slutt på Borkamo, er det temperaturen herfra som er den offisielle temperaturen i Saltdal.

Det sier Roy Jønsberg. Han er nabo til værstasjonen på Setså.

– Nå kan det jo tenkes at det blir varmerekorder herfra likevel. En hårføner og en lang skjøteledning vil gjøre susen, fleiper han.

– Men nå er i alle fall Setså satt på kartet. Ofte er de nemlig veldig lokal, og melder hva temperaturen på Setså er, sier Jønsberg.

Akkurat det irriterer ordfører Finn Obert Bentsen litt.

Lite sommervær

– Jeg tror ikke så mange vet hvor Setså er. Det ville nok vært bedre om de hadde meldt temperaturen på Setså i Saltdal, mener ordføreren.

Han tror likevel ikke at folk flest har merket at det er blitt kaldere i Saltdal denne sommeren.

– Det var jo på gode sommerdager at det ble levert ekstreme temperaturer fra Jan Borkamo. Og gode sommerdager har vi jo ikke hatt hittil i år, legger Finn Obert Bentsen til.

Nytt vertskap

Det er Tommy Edvardsen på Nordnes Camp og Bygdesenter AS, som i løpet av høsten blir vert for den nye værstasjonen.

Den skal gi de offisielle temperaturene fra Saltdal.

– Når det gjelder temperatur, tror jeg nok vi skal kunne matche det tidligere målepunktet. Faktisk hadde jeg den offisielle værstasjon her fra 1997 , da Jan Borkamo tok en pause. Etter to år hadde jeg fått nok av å være fastlåst til målingene, så Jan Borkamo overtok igjen. Fra den tiden vet vi at det er mer nedbør her enn hos han, en drøy mil unna Nordnes, forklarer Tommy Edvardsen.

– Men temperaturmessig er det ikke stor forskjeller, så det skal nok bli meldt høye temperaturer også fra Nordnes, legger Edvardsen til.

Den nye målestasjonen, som er helautomatisk, skal etter planen settes opp i slutten av august.

Artikkeltags