Sneiper, snus, kvitteringer og brusbegre. Alt blir hurtig plukket opp fra veien, kastet i vogna til gutta i Ren By og gatene i Bodø blir etterlatt rene og pene.

– Ren By som konsept er jo helt suverent, og jeg er imponert over jobben som gjøres, sier daglig leder i Retura Iris, Anders Tverbakk, i i en pressemelding fra Iris Salten.

Tverbakk påpeker viktigheten av arbeidet etter å ha fulgt arbeidet som bymisjonen gjør en hel dag.

– Ikke bare har man noen som sørger for at avfallet forsvinner fra gatene våre, men konseptet skaper også arbeidsoppgaver og en jobbhverdag for folk i Bodø, sier daglig leder Anders Tverbakk i Retura Iris i en pressemelding.

Sammenfallende mål

Retura Iris inngikk en treårig samarbeidsavtale med Kirkens Bymisjon i 2019 til en verdi av 1,5 millioner kroner.

Samarbeidet omfatter støtte til fire aktiviteter hos bymisjonen; Pedalen Sykkelverksted, Matstasjonen, Panteprosjektet og Ren By.

– Vi har hatt et mindre samarbeid med bymisjonen i flere år, men ønsket å knytte oss sterkere til en samfunnsaktør som utgjør en forskjell for folk. Da ble valget lett. Og de aktivitetene vi støtter opp om sammenfallende med vårt formål og målsetting om å bidra til mindre avfall og mer gjenvinning, forklarer Tverbakk.

Mot matsvinn

Tverbakk mener Matstasjonen og jobben som gjøres med å samle inn mat som ellers ville blitt kastet er en god historie.

– Her har man klart å bygge et godt nettverk med aktører som tar unna varer som ikke er salgbare på grunn av utgått dato eller feilproduksjon.

Man får bukt med matsvinn, og ikke minst hjulpet de som har lite å rutte med og som faktisk er avhengig av matleveranser fra bymisjonen, påpeker han.

– Én ting er å høre om hvor viktig dette arbeidet er, noe helt annet er å få være med å hente maten og levere den ut til mottakere som setter enormt stor pris på den hjelpen de får.

Å se potensialet, ikke problemet

Hovedfokuset til Kirkens Bymisjon er å skape et rom for alle, som betyr at alle i Bodø skal møtes med respekt, rettferdighet og omsorg.

– Det er tydelig at måten de tenker på også er preget av ønske om å bidra til gjenbruk og å utnytte de verdiene man har på en best mulig måte, sier Tverbakk.

Inne på Pedalen Sykkelverksted fikset de om lag 500 sykler i 2019. Mange av dem er sykler som den tidligere eieren har kastet på miljøtorget til Iris.

– Det er små justeringer som skal til og vedlikeholder man sykkelen sin kan man ha den i mange år. Vi prøver også å ta vare på deler fra sykler som ellers ikke kan fikses, slik at man i alle fall kan bruke dette videre, sier Kai Larsen, som er leder for Pedalen Sykkelverksted.