Regjeringen presenterte denne uken sine "rulleråd" til russen, som omsider er i gang med feiringen av endt skolegang.

De rådene bærer preg av en umulig spagat hvor man på den ene siden forsøker å utvise forståelse for at dette er unge mennesker hvorav mange har hatt et utrolig tøft år, med mye isolasjon og ensomhet - mens man på den andre siden anmoder til "å følge smittevernreglene".

Noen år siden rulling

Problemet er bare at regjeringens rulleråd går på tvers av dens egne smittevernregime. Opptil 20 stykker kan samles i en og samme russebuss, i områder hvor smitten er lav. Det spørs hvor lenge den lave smitten vedvarer, i så fall. Det er riktig nok noen år siden jeg var på rulling sist, men det må være enda lengre siden Guri Melby oppholdt seg i en russebuss. Å holde avstand når man er 20 stykker på fylla, inne i en buss? Lykke til.

Da er vel faren heller overhengende for at vi får flere smitteutbrudd, á la det vi har sett på Vestlandet og i Halden. I førstnevnte tilfelle ble i underkant av 100 personer smittet. En kan bare tenke seg hva som skjer hvis noen drar med seg smitte inn i campen i Bodø.

Er løsningen å avlyse russetiden? Jeg synes ikke det. Jeg synes ungdommen vår fortjener et lyspunkt i det som har vært en kjip tilværelse. Jeg synes det er riktig å vise med handling, ikke bare med ord, at unge blir prioritert i bekjempelsen av denne pandemien. Men det må gå an å ta konsekvensen av menneskelig natur.

Sara (19) fikk drapstrusler etter forslag om å flytte russen fram i vaksinekøen: – Ekkelt

Risiko ved samling

Russen kommer til å feste, nesten uansett hvilke restriksjoner og regler som legges til grunn. Og den innsatsen som er gjort i Bodø for å legge til rette for en så trygg feiring som mulig, er forbilledlig. Likevel er det selvsagt en risiko ved å samle 3 ganger 200 festklare ungdommer i ukesvis, på et begrenset område og med til dels ubegrenset alkoholinntak.

Tankene vandrer derfor tilbake til russepresident Sara Landaas' forslag i februar. Hun tok til orde for å sende russen frem i vaksinasjonskøen. Den gang ble hun utsatt for hets, drapstrusler, hun ble latterliggjort og til dels grovt trakassert. I stedet for å slenge seg på tastaturet, burde kanskje nettkrigerne lyttet. Enda viktigere: Kanskje burde regjeringen lyttet. For realiteten er at det fort kan vise seg å ha vært et smittevernmessig godt grep å vaksinere russen, som representerer aldersgruppen som i stor grad står for smitten i Norge i dag.

For sent ute

Det tok for lang tid å forfordele Oslo i vaksinasjonskøen. Kanskje er regjeringen nok en gang for sent ute til å henge med koronaviruset i svingene. La oss bare håpe at det ikke medfører nok en runde med nedstenging. I så fall bør både nettkrigere og regjeringen huske at dette slett ikke er russens skyld. De gjør som de får beskjed om.

Ha en trygg og god feiring!