Ikke så smart, egentlig: Er det ikke smartere å finne en kur mot demens enn en bil som kjører selv?

Smart by – Smart city. Det er greia det. I alle fall har det vært det de siste fem årene sånn cirka – lokalt og internasjonalt.

DEL

Apropos Har forsøkt, men har ennå ikke helt funnet sånn helt konkret hva en smart by egentlig er. Det jeg finner fram til er noe med honnørord som bærekraft og framtidsrettet, ofte med illustrasjoner av førerløse biler og busser. Gjerne krydret med en flygende personbefrakter og noe grønt på toppen av bygningene vi ser.

Eller omtrent slikt som jeg på 70-tallet tegnet, sterkt inspirert av tegneserien Supermann og hans hjemplanet Krypton.

Men hvor smart er det egentlig med førerløse biler? Handler ikke personbiler mest av alt om at jeg skal frakte meg selv rundt i et par tonn stål? Som tar stor plass. Det høres egentlig mer smart og bærekraftig ut å reise kollektivt – om vi ser bort fra en pågående pandemi da.

Og hva skal vi egentlig med førerløse biler? Vil du ikke kjøre selv kan du bare ta taxi. Eller buss. Sørge for at folk har en jobb. Så hva er poenget egentlig? For ikke å spørre – hva er poenget med å bruke ufattelig mange milliarder av kroner på å utvikle biler som kjører av seg selv i all slags vær?

Du skal ikke bruke mye tid på nett for å finne ut at å forske fram en førerløs bil som kan kjøre fra Bodø til Engeløya i Steigen på vinterstid ligger mange, mange år – og enda flere milliarder av dollar – fram i tid.

Milliarder av forskningskroner som kunne ha vært brukt til så mange bedre formål – og smartere.

Er det ikke smartere å finne noe som kurerer demens, enn at du kan sette deg inn i en bil og si at den skal kjøre deg til butikken?

Er det ikke mer menneskelig å bruke forskningskroner på å finne enda bedre medisiner mot kreft enn at de samme forskerne koker i hop enda et eller annet nytt sosialt media?

Er det ikke mer bærekraftig at de kloke hodene i Silicon Valley heller forsker på karbonfangst enn på at du skal kunne si «Siri skru på ovnen» til en boks (som i parentes bemerket er konstruert for å lage algoritmer av dine beskjeder som etterhvert skal munne ut i at du bruker penger på et eller annet du «må ha»)?

Er det ikke mer miljøvennlig å bruke tid og energi på å skape vann og strøm i Sahara, enn på en eller annen drone leverer pakken din på døra?

Jeg er ikke helt luditt, men føler noen ganger at den teknologiske utviklingen på noen fronter kan stoppe opp litt.

I ettertid er jeg slett ikke sikker på at kompaktplater var det store framskrittet som jeg syntes da jeg stolt kom hjem med cd-spiller høsten 1985. Det er noen år siden jeg vendte tilbake til vinylplatene igjen.

Og da er vi tilbake til det med smart. Det er ikke lett å vite hva som er smart. På torget i Bodø har vi fått lånestasjon for noen få elektriske sparkesykler. Det skal visstnok være smart.

Sånn bortsett fra at jeg ikke synes det var smart å samtidig ofre parkeringsplasser for enda mer miljøvennlige tråsykler.

Men det finnes nok en forklaring.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken