- Ikke reis utenlands før 20. august

  Her er regjeringens reiseråd.

  DEL

  Regjeringen fraråder utenlandsreiser fram til 20. august, men varsler nye vurderinger i juni og juli.

  UDs reiseråd opprettholdes altså i utgangspunktet til 20. august, men kan bli justert.

  – Jeg vil anbefale folk å planlegge for Norgesferie i sommer. Norge er et vakkert ferieland, og selv om årets ferie blir annerledes enn vi hadde planlagt, er jeg sikker på at den kan bli veldig fin, sier statsminister Erna Solberg (H).

  Hun sier endringene hele tiden vil vurderes opp mot smittehensyn.

  Innen 15. juni vil det bli vurdert å endre reiserådet til Norden, og innen 20. juli vil det vurderes å endre reiserådet for andre nærliggende europeiske land, opplyser Statsministerens kontor (SMK).

  – Jeg skjønner godt at folk ønsker forutsigbarhet for å planlegge ferier og andre reiser til utlandet. Nå er Norge og andre europeiske land i ferd med å lette gradvis på tiltakene innenlands, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), og understreker at det er for tidlig å si hvordan dette vil påvirke smittespredningen.

  – Utenriksdepartementet opprettholder derfor gjeldende reiseråd som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, forklarer hun.

  Regjeringen fraråder utenlandsreiser og innreise til Norge fram til 20. august. Reise innad i Norge er nå tillatt.

  * Utenriksdepartementet opprettholder dagens reiseråd fram til 20. august. Dette betyr at alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige frarådes.

  * Innreiseforbudet til Norge opprettholdes også inntil videre til 20. august.

  * 15. juni vil regjeringen revurdere reiserådene for reiser til Norden, samt forbudet mot innreise til Norge.

  * 20. juli vil regjeringen revurdere reiserådene for reiser til enkelte andre nærliggende europeiske land, samt forbudet mot innreise til Norge.

  * Det er tillatt å reise på ferie innad i Norge så lenge man ikke bidrar til smittespredning. Er man syk eller i hjemmekarantene skal holde seg hjemme.

  * Rådene for å hindre smittespredning opprettholdes. Dette inkluderer å vaske hendene ofte og holde en meters avstand til alle andre enn sine nærmeste.

  * Personer med lett forhøyet risiko kan reise som alle andre. Dette gjelder blant annet eldre personer, og betyr at besteforeldre nå kan reise på ferie med familie og barnebarn.

  Norden

  Justisminister Monica Mæland (H) deltok fredag i et møte med sine nordiske kollegaer om grenseåpning fredag. Ministrene skal møtes på nytt om to uker.

  I møtet informerte alle landene informerte om sitt eget arbeid for å begrense smitten av covid-19. På agendaen stod også en eventuell avvikling av begrensningene på fritidsreiser mellom de nordiske landene.

  – Vi vil fortsette dialogen for å se på mulighetene for å åpne opp for trafikk mellom de nordiske landene ytterligere, og var enige om å fortsette dialogen med et nytt møte om to uker, sier justisministeren i en pressemelding.

  Hun opplyser at møtet var nyttig, og at det er viktig med dialog mellom de nordiske landene i en situasjon som dette.

  Før 15. juni vil regjeringen vurdere om det kan åpnes for fritidsreisende fra Norden, og innen 20. juli vil det vurderes for å åpne for andre europeiske land.

  – I utgangspunktet må reisende regne med at innreiseforbudet til Norge vil gjelde fram til 20. august, men regjeringen vil vurdere om det kan gjøres flere unntak, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

  Alle som kommer til Norge i dag, blir pålagt innreisekarantene. Også denne gjelder fram til 20. august, men regjeringen vil på samme datoer som for reiserådene vurdere om det kan lettes på denne

  Fra 1. juni åpner regjeringen for at turister fra fastlandet kan reise til Svalbard.

  - Utenlandske avbooker

  Utenlandske turister nå kan avbooke sine turer, og hytter og hoteller kan fylles opp av norske turister i stedet, sier Iselin Nybø (V).

  – Nå åpner vi opp for at vi nordmenn kan reise omkring i vårt flotte og langstrakte land i sommer. Jeg håper mange benytter anledningen til å bli turister i eget land, ikke minst fordi det er viktig for at denne næringen skal overleve, sa næringsministeren.

  – Det blir kanskje ikke helt det samme som en all-inclusive-ferie i Syden, men det kan bli enda bedre enn en sånn ferie du kanskje hadde planlagt i utgangspunktet, sa hun videre.

  Reiselivsnæringen forbereder seg nå på å ta imot besøkende på en trygg måte. Folkehelseinstituttet har laget en mal som ulike bransjer, virksomheter, tjenester og organisasjoner kan ta utgangspunkt i ved utarbeidelse av egne smittevernrutiner.

  Barnebarn

  Statsministeren kom med en gladnyhet fredag: Besteforeldre kan nå møte barnebarna sine og reise på tur med dem.

  – Det som kanskje er den viktigste gladnyheten for mange, er at det er mulig for besteforeldre å feriere med familien sin, sa statsministeren.

  Rådet gjelder fra i dag, fredag 15. mai.

  Dette er anbefalingen selv om mange besteforeldre tilhører en gruppe med lett forhøyet risiko ved koronasmitte, sa hun videre.

  Solberg understreket imidlertid at man må foreta individuelle vurderinger, dersom man har en klart forhøyet risiko ved koronasmitte.

  (©NTB)

  Artikkeltags