Det murrer under overflaten til kulturlivet i Bodø. Koronaen tvinger oss til å tenke nytt, det er ikke alltid like behagelig. Nytenking kan være springbrett til noe annet. Noen sukker og sier «hvis vi hadde hatt et teater som en samlende paraply for kulturlivet, DA skulle vi…”.

Det er en spennende tanke, og etter å ha tenkt meg litt om, vil jeg svare – vi har jo masse bra her fra før! Nå blir vi kulturhovedstad i 2024, og da må vi tenke langsiktig og mer helhetlig. Vi har et fantastisk kulturhus som slipper til stadig flere lokale krefter. Spørsmålet jeg stiller er hva som må gjøres for at vi til fulle kan utnytte byens mangfoldige kulturliv. Hvordan kan vi løfte fram det vi allerede har?

Fragmentert kulturliv

Kulturlivet i Bodø er litt fragmentert – med et sterkt musikk- og dansemiljø, og med ildsjeler innen teater, litteratur og bildekunst m.m. Musikkmiljøet spenner bredt fra byens mange kor, korps, ensembler, til proffe utøvere, ensembler og festivaler i en vakker bukett av sjangre – orgel, folk, klassisk, jazz, rock, pop, for å nevne noe. Dansemiljøet spenner fra danseskoler med jazzballett, moderne, hiphop, breakdance, til pardans-kurs i tango, swing, salsa, linedance, folkedanskurs osv. Vi har også flere som driver med visuell kunst, filmfestival, litteraturfestival, samlefestival og enda mer. Utdanning fra musikkskoler til videregående og universitetsnivå gjør at man kan forbedre og utvikle seg til et høyere nivå. Det er sprøtt hvor mye som allerede finnes her (!), men jeg opplever det likevel som litt fragmentert.

Nye former for samarbeid

Bodø 2024 ønsker å skape langtids-ringvirkninger, de oppfordrer til mer og nye former for samarbeid. Og jeg har begynt å tenke – hvorfor har jeg ikke samarbeidet mer med dansere? Det hadde jo vært helt rått! Uttrykksformene utfyller hverandre! Kan det være at noen av oss blir bortskjemt av Bodø? Vi MÅ kanskje ikke samarbeide for å overleve. Og når vi ikke tvinges av nødvendighet, hva skal da gi oss et dytt? Må vi ha et teater for å lykkes? For all del – det hadde vært helt rått om Nordland Teater ville åpne en avdeling i Bodø, men inntil det skjer – hva gjør vi da?

Løfte fram litteraturen

Under åpningen av Lesekiosken på Snippen i august, rettet forfatter Tor Eystein Øverås kritikk mot manglende prioritering av litteraturen. Det fikk meg til å lure på om det øvrige kulturlivet kan være med å løfte fram den nordnorske litteraturen? På hvilken måte? Forfatter Elin Hansen inviterte undertegnede og Kalle Urheim til å framføre teksten hennes med opplesing og joik. Det er én måte å samarbeide på, og det finnes flere!

Ikke vent, prøv!

Samtaler med Bodø 2024, Kulturkollektivet Bodø og kollegaer inspirerte til å lage en julekonsert som gikk på tvers av kunstformene: julekonserten «Vi e i lag om det her» ble til med dansekompani, solodans, teater og musikk. Jeg tror det må bli en tradisjon! Bodø, dette er en oppfordring: La oss ikke vente til et teater plutselig bestemmer seg for å starte opp i Bodø, ikke vent til noen der ute skal spørre deg, vær den første til å ta kontakt! Prøv!

Jeg vil uttrykke takknemlighet for det vi har, et ønske om å styrke det som er, en undring om hvorfor vi ikke samarbeider mer, spørre om noen føler seg utelatt og oppfordre til å gjøre noe nytt!

Kulturhovedstaden, her kommer vi!