Huset ligger høyt i terrenget, med uhindret utsikt mot havet, og har en romslig tomt på nesten 1800 kvadratmeter. Eneboligen i Sydpolvegen 17 er på 200 kvadrat, har byggeår 1975, og ble nylig lagt ut i markedet med en prisantydning på 8,9 millioner kroner.

Av salgsoppgaven fremgår det at boligen har betydelig renoveringsbehov. De tidligere eierne var født på 20-tallet, og av bildene i annonsen kan man gjenkjenne interiørtrender fra minst tre ulike tiår.

Det sprekeste interiøret finner man kanskje i kjelleren, som ble innredet med egen bar. Den har rett og slett så mange detaljer, at det er vanskelig å ta inn over seg. Men boligen har åpenbart hatt en viss appell, ifølge megler Trond-Erling Jensen i Eiendomsmegler1.

- Det var 64 som lastet ned salgsoppgaven, og 12 som kom på visning. Der var det egentlig to kategorier: de som driver med utvikling av eiendom, og privatpersoner som var på husjakt. For noen av dem ble det kanskje mer arbeid enn forventet å fornye huset, sier Jensen.

Fikk et bud

Det var kun én som la inn bud på huset. Og han fikk tilslaget. Peter Amundsen er daglig leder av arkitektkontoret Amundsen. Han har imidlertid kjøpt huset for å bo der selv.

- Vi fattet interesse huset fordi det er et flott sted. Vi dro på visning, og kjøpte huset etter helt normal prosedyre. Vi bor allerede i området, og planen er at vi skal flytte dit på sikt, sier han.

- Så du skal ikke jevne det med jorda, og bygge nytt?

- Nei, det skal vi vel ikke. Men det er fortsatt ganske ferskt, og ikke ferdig tenkt.

- Var det en liten tidsreise å gå inn der?

- Både ja og nei. Huset var tømt på visningen, så det var lite inventar igjen. Jeg tenkte i grunnen ikke så mye på det, jeg tenkte mest på hvordan jeg skulle få kjøpt det.

Sjeldent stor tomt

Amundsen vil oppdatere huset til en moderne familiebolig. Men huset har noen kvaliteter som er vanskelig å finne i dagens marked.

- Det har en stor tomt, noe som er sjeldent å finne sentralt i Tromsø. Det er jo noe av grunnen til at vi kjøpte.

- Men det blir litt arbeid?

- Ja, vi flytter ikke i morgen, for å si det sånn.

Megler Trond-Erling Jensen bekrefter at så store tomter er sjelden vare på Tromsøya.

- Men det finnes fortsatt noen, for eksempel i Vesterlia og på Mortensnes. Der er det mye som er bygget på 70-tallet, så det kan virke som det var standarden da. Det er i hvert fall ikke uvanlig at tomtene er mellom 800 og 1200 kvadratmeter der.