En god del av Norges befolkning skal ut og reise i påska, og nå pakker tusenvis bilen og haster av gårde til hytter og fjell. For flere har påskeutfarten vist seg å kunne bli en kostbar kjøretur.

– Fredag før palmesøndag er en bulkefredag. Tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1. 658 bilskader til forsikringsbransjen, 30 prosent mer enn en gjennomsnittsdag, sier Torbjørn Brandeggen kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Tall fra Finans Norge viser at de fleste trafikkulykkene skjer tidlig i påska, gjerne de første dagene. I fjor var det totalt over 12.000 ulykker i påska, noe som kostet forsikringsselskapene vel 264 millioner kroner.

– Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påska er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier Torbjørn Brandeggen.

Menn kolliderer mest

Langt over dobbelt så mange mannlige sjåfører var innblandet i trafikkulykker den første fredagen i påska i fjor, som kvinner. Verstingen var mannlige sjåfører i alderen 50 – 64 år.

– Dette ser vi hver eneste av de klassiske bulkedagene gjennom året. Menn er hardere på gassen enn kvinner. Mange biler på veien og tidvis kø pleier i tillegg å medføre en del uvettige forbikjøringer. Det oppjagede tempoet er mye av årsaken til at denne fredagen topper skadestatistikken i påsketrafikken, sier Brandeggen.

Ti klare tips

Ifølge ferske tall skal faktisk over halvparten av oss på påskeferie i år, og hele 78 prosent av påsketuristene planlegger å nyte feriedagene i Norge. Det kommer fram i en ny undersøkelse fra Kantar TNS på vegne av NHO Reiseliv.

Med over halvparten av befolkningen i bevegelse, vil det kreve litt ekstra av alle oss som skal ut i påsketrafikken fra nord til sør.

– Påskehøytiden er høytid for mye trafikk og ekstra utfordringer på veiene, så sørg for at du og dine kjære får en trygg reise til og fra hytta eller byferien med disse ti skarpe trafikkrådene, oppfordrer Trygg Trafikk.

1. Bart i byen, vinter på fjellet.

Selv om snøen er borte i lavlandet, er det fortsatt vinter mange steder når du kommer opp i høyden. Husk på at føre kan skifte fort, og vær oppmerksom på kjøreforhold som endrer seg underveis. Bruk riktige dekk som passer til forholdene og ha med kjetting.

2. Du blir garantert ikke ensom på veien.

Mye trafikk betyr ekstra krav til samhandling. Vær forutsigbar i kjøringen og ta det med ro. Ikke la deg stresse på veien. Det gjør deg bare til en dårligere sjåfør og det blir fort dårlig stemning i resten av bilen.

3. Du kommer fram tidsnok.

Hold fartsgrensen. Den er satt av en grunn. Fartsgrensen er også den høyeste tillatte farten på strekningen. Du sparer minimalt med tid på å utfordre fartsgrensene. Husk at for høy fart er en av hovedårsakene til alvorlige ulykker.

4. Ta beltesjekken jevnlig på barna

På lange kjøreturer er første bud å sikre barna og deg selv. Både liten og stor må bruke sikkerhetsbelte. Beltet skal gå stramt over hoften og over skulderen nær halsen. Sovende barn vrir seg lett ut av sikkerhetsbelte, spesielt når de sover. Sjekk, stans og sikre barnet ditt på nytt ved behov.

5. Ta av tykke jakker når beltet skal på

Ta av tykke klær på både liten og stor, slik at bilbeltet faktisk fungerer som det skal om ulykken først er ute.

6. Er påskefesten egentlig helt over enda?

Ifølge alkovett-organisasjonen AV-OG-TIL har en sjåfør med 0,2 til 0,5 i promille dobbelt så høy risiko for skade enn om sjåføren er edru. Gi deg selv svært god tidsmargin dagen derpå om du skal ut på påskeveiene bak rattet.

7. Har du kontroll på tingenes tilstand?

Løse gjenstander kan fort bli et dødelig våpen ved en bråstopp. Et kamera som veier to kilo vil ved bråstopp i 70 km/t ha en vekt tilsvarende 110 kilo. Ha derfor aldri løse gjenstander på bagasjehylla, eller liggende løst andre steder i kupeen.

8. Firbente må sikres, de også

En hund på 20 kilo i bilen vil få en vekt på 786 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. Store hunder bør sikres i egne transportbur ved bakseteryggen i bagasjerommet. Andre dyr i bur bør plasseres i bagasjerommet og inntil seteryggen. Ikke bruk sammenleggbare bur. De kan klappe sammen under en kollisjon.

9. La mobilen ligge

Ikke bruk mobilen mens du kjører. Fokuserer du på mobilen i tre sekunder forflytter du deg 66 meter hvis du kjører i 80 kilometer. På 66 meter kan det skje mye som du ikke rekker å få med deg før det er for sent

10. Hold avstand

Hold god avstand til kjøretøyet foran. Husk at bremselengden på snø er minst dobbel så lang som på tørr asfalt! Avpass farten etter forholdene. Kjør tydelig så andre ser hva du vil og hvor du vil.