Gå til sidens hovedinnhold

I år er det forbud mot å brenne bål i påska: – Det finnes likevel noen muligheter for påskegrilling

Artikkelen er over 2 år gammel

Mange forbinder påskeferie med bål og grilling ute i naturen, men i år er påska så sent at det ikke er lov å tenne bål.

– Forbudet omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder, forteller Lasse Heimdal generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Forbud fra 15. april

I perioden 15. april til 15. september er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og all annen utmark i Norge for å forhindre skog- og lyngbrann.

– Det vil i praksis si at vi må finne andre måter å forberede årets påskemat på, men frykt ikke for hvis du har en grill eller en bålpanne hjemme eller på hytta kan dere fortsatt grille utendørs, opplyser Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Er du heldig, kan det også være du finner en oppmerket og godkjent bålplass med bålpanne i nærheten av turløypa din, opplyser de videre.

Finnes muligheter

Det er ikke slik at du aldri kan tenne bål på vår og sommertid.

– Bålreglene åpner for stor bruk av skjønn, og det er faktisk slik at du fortsatt kan tenne opp bål i tilfeller hvor det ikke åpenbart kan medføre brannfare. Det kan for eksempel være etter mye nedbør, eller på sand, i god avstand fra vegetasjon, sier Lasse Heimdal.

Han presiserer at mange kommuner også har egne tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, selv under bålforbudet.

I Norge er bålet selve symbolet på friluftslivet og er en viktig del av allemannsretten. Å samles rundt et bål er en viktig del av i vår kultur – selv om det er restriksjoner på båltenning store deler av året.

– Båltenning er en del av allemannsretten i Norge, men allemannsretten innebærer også plikter, blant annet hensynsplikten. Det er viktig å ta hensyn til forholdene. Er du usikker så er det best å bruke godkjente bålplasser eller la være å tenne bål, sier Heimdal.

Oppfordrer til bålvett

I fjor lanserte Norsk Friluftsliv grill- og båtvettregler, i samarbeid med Hold Norge Rent.

– Grill- og båtvettreglene er seks enkle tips til hvordan man tenner opp ild utendørs på en måte som er best mulig for naturen og miljøet, sier Lasse Heimdal.

Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å nyte naturen i månedene som kommer.

– Våren er en herlig tid for friluftsliv, så nå er det bare å komme seg ut! Husk bare å respektere bålreglene, bruke hodet og vise aktsomhet, sier generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.

Dette Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rents grill- og bålvettregler:

1. Unngå bruk av engangsgrill

  • Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag som for eksempel sand. Du kan også oppsøke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av.

2. Unngå bruk av engangsprodukter

  • Ta med tallerkener, bestikk, kopper m.m. hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter. Forsøk også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.

3. Respekter forbudet mot åpen ild i skog og mark

  • Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark med unntak av godkjente bålplass. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

4. Unngå å gjøre skade på friske trær

  • Hvis du skal grille på bål, kan du bruke tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild m.m.

5. La grillen bli helt avkjølt etter bruk

  • Vær helt sikker på at grillen er kald før den pakkes ned. Ha med en stor flaske vann til slukking av grillen. Engangsgriller må være helt kalde før de kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem.

6. Ta med alt avfall hjem

  • Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Dette kan skade både dyr og miljø – og forsøpling er lite hyggelig for de som kommer etter. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie. Bruk Hold Norge Rents sporløspose eller ta med noe annet å ha avfallet i.

 

Kommentarer til denne saken