Gå til sidens hovedinnhold

Hytta og skiturer i påsken: Er det bare jeg som ikke kan se logikken?

Artikkelen er over 1 år gammel

Lokale myndigheter anbefaler at vi gjerne tar oss turer i skog og mark, i disse koronatider, men at vi helst holder oss unna hytta. Uansett hvor den ligger. Jeg klarer ikke helt å se logikken.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hytteforbudet kom i stand etter at små kommuner, særlig på Østlandet, opplevde at befolkningstallet ble mangedoblet da hytteeiere fra Oslo nærmest masseutvandret i starten av koronakrisen.

Kommunene fryktet at det lokale helsevesenet ville kollapse på grunn av syke hytteturister. Regjeringen, med helseminister Bent Høie i spissen, gjorde det eneste fornuftige og la ned forbud mot overnatting i hytter utenfor egen kommune. Det var handlekraft på sitt beste.

Samtidig sier lokale myndigheter at man helst ikke skal benytte hytta i egen kommune heller. Også nå er begrunnelsen at man ikke skal belaste helsevesenet. Og det er nå ting ikke henger helt på greip. For man benytter jo uansett helsevesenet i egen kommune hvis man blir syk, eller brekker et bein, eller får hjerteinfarkt, eller får koronakomplikasjoner, når både hytte og hjem er i egen kommune.

Er det slik at man lever spesielt farlig på hytta? Er det statistisk større sjanse for at man blir syk på hytta?

Hvis belastning på helsevesenet er grunnen, burde myndighetene i så fall lagt ned forbud mot skiturer og all annen aktivitet i naturen. Men det gjør de ikke. De oppfordrer tvert imot til turer i skog og mark siden det er godt for både kropp og sjel.

Jeg har hytte ved Vatnvatnet i Bodø kommune. Paradoksalt nok kan jeg altså, hvis man skal følge lokale myndigheters anbefalinger, gå på skitur forbi hytta, men helst ikke gå inn i selve hytta. Og i hvert fall ikke overnatte der.

Hvis myndighetene var bekymret for helsevesenet burde de kanskje heller forby røyking og stenge Vinmonopolet. Det er sannsynligvis langt flere helserelaterte bivirkninger knyttet til røyking og alkohol enn det er ved bruk av hytter i skog og mark.

Dessuten, og nå er jeg muligens på tynn is, som man ikke bør være enten man er på hytta eller hjemme, jeg tror ikke helsevesenet i Bodø er spesielt hardt belastet for tiden. Tvert imot. Jeg intervjuet flere fastleger forrige uke som kunne melde om tomme avtalebøker. Folk holder seg hjemme av frykt for å belaste helsevesenet i så stor grad at flere leger nå står i reell fare for å bli permittert.

Jeg bagatelliserer ikke situasjonen. Det er sannsynligvis stille før stormen og det er godt mulig Bodø vil oppleve lignende tilstander som det vi ser i Italia, Spania og New York.

Og jeg tar heller ikke til orde for at vi skal leve med større risiko enn vanlig, men jeg etterlyser en viss grad av fornuft og logikk i denne debatten.

Kommer jeg til å bruke hytta på Vatnvatnet i påska? Jeg vet ikke.

Jeg har stor tro på det norske sosialdemokratiet og solidaritetstanken det er tuftet på. Og som nordmenn flest forholder jeg meg til det myndighetene sier er bra for meg, og for samfunnet.

Samtidig tilsier jo egentlig all fornuft at jeg med god samvittighet kan pakke sekken med Kvikk lunsj og appelsiner, og så kjøre de 14 minuttene fra huset mitt og rett og slett våge meg inn på hytta.

Kommentarer til denne saken