Gå til sidens hovedinnhold

Hybrid og radial

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I spørretimen i Stortinget sist onsdag ble lytterne/seerne introdusert for to relativt ukjente betegnelser på undersjøiske strømkabler – hybridkabel og radialkabel. De har identiske egenskaper. Forskjellen ligger i bruken. Radialkabelen knytter elproduksjonen fra vindmøller til havs til det norske elnettet, mens hybridkabelen også har forgreining(er) til minst ett annet land.

Det siste betyr en eller flere nye strømkabler til utlandet for eksport av strøm produsert fra vindmøller til havs, men fortsatt på norsk territorium.

Hurdalserklæringen, grunnlaget for dagens regjering, slår fast det i inneværende periode ikke skal bygges flere utenlandskabler, men det gjelder visstnok ikke for såkalte hybridkabler, siden hybrid ikke er nevnt i erklæringen – i følge klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide/AP.

Med tanke på dagens strømsituasjon og utenlandskablenes plass i denne, er det drøyt det ministeren presenterer. Der er uinteressant om en ny strømkabel har sin opprinnelse i fastlandsnorge eller fra en hub på havbunnen Nordsjøen. Hybridkablene fremstår som ei bakdør i Barth-Eides iver etter å integrere norsk elproduksjon til Europa/EU.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.