Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor må du ha flaks for å treffe på en hurtigbåt?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da var det vinterferie igjen og jeg med mine to barn skulle ta turen fra Oslo til Skutvik. En etappe som er blandet med skrekk og fryd. Dette fordi de siste tre ferieturene har utfordret kreativiteten min, og tålmodigheten til mine barn. Vi bestiller fly som lander 1710 i Bodø – perfekt i forhold til at hurtigbåten Bodø-Skutvik går kl. 1800. Denne dagen var det meldt frisk bris på havet, men da vi landet fikk vi vite at båten ikke gikk. På grunn av dårlig vær. Dårlig vær? Jeg er oppvokst med hurtigbåten og strekningen og kansellering grunnet dårlig vær var aldri et tema før. Forrige gang jeg reiste var det mangel på mannskap. Gangen før det var det dårlig vær, igjen.

På dette tidspunkt vet jeg at sjarker på 30 fot var ute å fisket i de mest værutsatte områdene på strekningen. Men hurtigbåten, som er satt inn å frakte folk på denne strekningen, kan ikke gå.

Når jeg snakker med folk i Nord-Salten, er situasjon fortvilende og i mange tilfeller farlig med at man ikke kan planlegge viktige avtaler i Bodø. I tillegg vegrer selvfølgelig turister seg å ta turen med denne uforutsigbarheten. Jeg tenker også om dette er rette stilen for å øke innbyggertallet i distriktene?

Tilbake til min reise – årets vinterferie. Jeg lander 1710 i Bodø. Båten går ikke. Bussen gikk for 40 minutter siden. Dette endte med at jeg måtte låne bil og kjøre 4 timer. Vi kom oss hjem. Etter 11 timer på reise, Oslo-Skutvik.

Mitt spørsmål er hvorfor er det blitt slik – at man nærmest må ha flaks for å treffe på en hurtigbåt i bevegelse. Hvem har ansvaret? Er det fylkeskommunen? Vet de egentlig hvor skadelidende dette er for distriktene som blir berørt? Er det Boreal? Er det underliggende årsaker som befolkningen ikke er informert om – er det noen som er tjent med at båtene ikke går? Er det politikk? Er båtene for dårlig?

I så fall må det tilkomme andre som er beregnet denne sjøveien. Det hadde vært fint om noen kunne gi meg og befolkningen et klart svar på hva dette egentlig handler om. Slik det er nå kan det ikke være. Det hadde kanskje vært bedre om båten ikke gikk i hele tatt. Det er i hvert fall forutsigbart.

Kommentarer til denne saken