Når NRK ser at de (dessverre) snart står uten sportsrettigheter til de store idrettene, må ledelsen på Marienlyst legge om strategien. Statskanalen skal fortsatt være synlig, og får man ikke sende live så skal det kommenteres så det runger.

Jan Petter Saltvedt er en erfaren journalist som noen kanskje husker som programleder for innsamlingsaksjonen i tv, men ikke minst kjenner vi stemmens hans fra Sportrevyens «Binders», hvor han har prestert utallige innslag basert på NRKs sportsarkiv. Han har vært en strålende featurestemme, og burde holdt seg til det.

I sin nye jobb som sportskommentator skal han rette ut bindersen og stikke litt, spisse problemstillingene og gjerne forarge, skape reaksjoner. Han peiser på med breiale formuleringer for å score billige poeng. Denne påska klarte han det med bravur. Glimt reiste til Spania – en anledning Saltvedt ikke kunne la gå fra seg. Hvorfor ikke gå løs på en av Norges minste elitefotballklubber og samtidig skaffe litt ekstra kred hos vennene i Oslo-gryta – så dristig, så liten risiko.

La oss se litt nærmerekommentaren «Solbrent i skyggen», som konkluderer med at de gule fra nord hører hjemme på den moralske søppeldynge.

Det er tre ord som preger hele artikkelen; skam og (mangel på) sympati. Men aller først det tredje s-ordet Saltvedt innleder med; stjernespiss. Han mer enn antyder at Glimt har behandlet Junker på en dårlig måte fordi de (Glimt) «ikke ville lytte til toppscorer Kasper Junkers åpne trygling om å få bevege seg videre i karrieren». Det er vanskelig å forstå dette annerledes enn at klubben har opptrådt klanderverdig, da de ikke tok hensyn til streiken og aksjonen fra Junkers side. Siden Saltvedt i stor grad bygger sine argumenter på hva andre måtte mene; hvilket syn tror han eliteserieklubbene har om dette? Jeg føler meg overbevist om at de heiet på Glimt, alle som en.

Så til boikotten av Qatar. La det vær sagt: Det enkleste er å si seg enig i boikott av det landets regime. Men Saltvedt lar leserne sine få inntrykk av at et unisont Fotball-Norge støtter det. Er det riktig? Jeg har kommet til seks eliteklubber som har vedtatt støtte til boikott. I mange klubber er det ulike argumenter for og imot, og flere supporterklubber støtter boikottforslaget. Det er heller ikke riktig at initiativet kom fra Tromsø IL. Det var supportere av Brann som startet debatten. For øvrig har Amnesty også vært på banen – og uttalt at boikott ikke nødvendigvis er rett framgangsmåte.

Men ikke bare Qatar skal boikottes. Glimt skal være pestbefengt helt til seriestart. I alle fall hvis Vålerenga-trener Fagermo og den like sympatiske naboklubben Lillestrøm får viljen sin om ikke å møte Glimt til avtalte treningskamper. Støttes dette av «alle»? Nei, faktisk nesten ikke av noen, flere trenere har tatt avstand fra utspillet. Ja, unntatt NRKs mann – han synes det utspillet var «forståelig».

Sarpsborg har fått gjennomslag for at klubbene (fortrinnsvis i Viken) som ikke har kunnet forberede seg som de andre på grunn av koronarestriksjoner, skal møte hverandre i starten av serien. Noe absolutt alle er enige i. Saltvedt klarer å sause også det inn i korstoget mot de gule. Forstå det, den som kan.

Så var det skammen da. Et ord som de siste årene har blitt alminneliggjort. På nettavisenes fronter er det daglig noen som skammer seg for et eller annet. Saltvedt mener klubben fra Bodø skal skamme seg skikkelig. Å trosse reiserådene og dra til Spania, eller utlandet for øvrig, er så moralsk forkastelig som det kan få blitt. Hvem sender den beskjeden videre til alle våre norske vinteridrettsutøvere?

Sportskommentatoren treffer så vidt blinken, selv om han skyter over mål. Det skulle bare mangle når han pøser på med all ammunisjon han har tilgjengelig på tastaturet. Jeg er spent på hvilket skyts han henter fram når en norsk idrettsutøver virkelig har gjort noe galt.

Alt har en helhet, Saltvedt. At lille Glimt er landets eneste klubb som ikke har permittert ansatte under koronaen, visste du sikkert ikke. For da ville du vel latt det veie litt på vektskåla? Nevnt det, i alle fall?

Sluttord: Ledelsen i Glimt gjorde sikkert gode gjennomtenkte vurderinger før avreisen til Spania. Klubbledelsens svar på kritikken og spørsmål i etterkant, synes jeg likevel ikke er oppklarende. Klubben burde videreføre tradisjonen med åpenhet og forklart hva som var vurderingene og hvordan klubben ser på dette i etterkant.

Les også

Saltvedt slurver og bryr seg ikke om fakta i saken