I Norge er ferdsel av alle motoriserte kjøretøyer i utmark en forbrytelse mot loven. Staten mener dette er til sjenanse eller forstyrrelser for miljøet og omgivelsene Blir man tatt for snøscooterkjøring i utmark kan det føre til en bot på femten tusen norske kroner, og en eventuell inndragning av førerkort.

Dette er det mange som er sterkt uenig i, en av dem er meg. Jeg har igjennom mine snart atten år bodd i distriktene og veit hva jeg snakker om når det kommer til forskjellig bruk av motoriserte kjøretøy som en interesse.

Jeg mener det er totalt absurd at en ikke skal få lov til å bruke egen eiendom til slik en harmløs ting uten at man blir uthengt av staten, og nærmest stemplet som tung kriminell av den grunn.

Om du som leser eller motstander mangler grunner for å legalisere dette kan du få noen av meg;

For det første er det en ekstremt gøyal og spenningsfylt aktivitet for dem som liker å bruke alle kroppens evner til å kontrollere og beherske noe. Forestill deg at du fyker opp en fjellside fylt i snø så lagt øyet rekker. Du hopper litt med maskinen du har spart til og jobbet mange harde timer for. Du glemmer alt annet. Dette er et fristed for kropp og sinn. Du er til tider vektløs i svevene på vei opp og ned daler og fjell, og du behersker fysikkens lover som moment i lag med vekt, for en mestringsfølelse! Er ikke dette tusen ganger bedre enn å sitte inne å glo i en skjerm, mens du lever et kjedelig «A4» liv, noe som mye norsk ungdom, så veit ikke jeg!

For det andre er det ikke til bry for noen om man kan lage interne regler eller beviste avtaler, slik at man ikke blir til plage for dem som for eksempel ikke liker å se eller omgås at noen har det gøy.

For det tredje brukes det store deler av det norske statsbudsjett for å fremme ungdom på sosiale og aktive områder i livet. Å være ute med venner i en slik setting skaper et ekstremt samhold, og man setter veldig stor pris på sine omstendigheter, natur og alt som tilhører det å være ute i frisk luft med venner.

Sist, men ikke minst er det viktig å tenke på at alle er ulike. Ikke alle kan like den samme sporten/aktiviteten! Jeg hører ofte at dette er så viktig og at alle skal ha noe som de liker å bedrive i det samfunnet vi lever i. Dette er en av de tingene: Snøscooter. Visst så er tilfelle, er det ekstremt viktig at det blir tilrettelagt for det!

Det staten klarer å lirke ut av seg når temaet blir tatt opp, begrunnes med at mange mennesker, og ikke minst staten, mener at vi som liker å kjøre snøscooter lager stygge merker i naturen. De sier også at vi plager oss på dyreliv som holder til ute på disse plassene, i tillegg til det lille utslippet disse små stakkars motorene har i forhold til miljøet osv. Dette er sterkt misvisende fakta for ethvert individ som bruker hodet litt. Når snøen forsvinner, forsvinner også sporene etter en snøscooter. Utslippene er mindre enn en moped som kjører på veien året rundt, og at alt dyreliv i Norge påvirkes ikke negativt av noen få snøscootere som ferdes i utmark i ny og ne. Dette er fakta!

Jeg selv kan referere til dette både som jeger, friluftslivsmann og ivaretaker, jeg òg tar godt vare på naturen og kan fortelle at mine påstander er tilfelle og sanne. Jeg har til og med fulgt utviklingen i lokal og regional natur år etter år, og kan informere om at snøscooterkjøring ikke har noen vesentlig betydning.

Det jeg prøver å få fram i dette innlegget er selvfølgelig ikke å få førsterett på alt av natur som finnes i Norge, men at dagens regjering kan regulere lovene for oss som brenner for dette, som aldri heller vil slutte å brenne for lidenskapen. Norge er kommet så lang at å vedta et lite forslag for motorisert begrenset ferdsel i utmark ikke er verdens undergang for noen andre enn de stakkars menneskene som heller vil at ungdommen skal sitte inne å glo i veggen i, stedet for å være ute i frisk og nydelig norsk natur. Lykke til med det!