Åpent brev til Avisa Nordland

Lørdag 21. mai var store deler av Bodø sentrum fylt av mangfold, glede og inkludering.

Frivilligheten i Bodø hadde som en felles dugnad invitert byens befolkning på fest. I Bodø sentrum myldret det av glade mennesker fra Torget, gjennom Glasshuset og videre nedover gågata hele veien til Biblioteket. På Rådhusplassen arrangerte vi for første gang Generasjonslekene i Bodø. Her kunne unge og gamle prøve seg på rullatorløp, potetløp, fotball, ballongsmelling, stylteløp, sykling, staking, triksing, ringspill eller quiz.

Hele 63 frivillige lag deltok på folkefesten – sola kom som bestilt – og alle jeg snakket med var glade og litt overveldet over hvor flott dagen ble for alle som var til stede.

Jeg er selv født og oppvokst i Bodø, har blant mye annet også vært turistsjef i byen min for mange år siden, og kan med hånden på hjertet si at jeg ikke kan huske å ha opplevd en så flott, mangfoldig og inkluderende folkefest i Bodø noen gang.

Avisa Nordland var sammen med andre mediehus invitert til å være med på festen, og dere hadde også bekreftet at dere ville være til stede i sentrum i går.

Da vi etter endt dugnad og opprydding gikk inn på an.no for å oppdatere oss på siste nytt fra Bodø, kunne vi lese mye – både i tekst og bilder – om glade bodøværinger som koste seg med øl og is i sola. Det var jo hyggelig, men kanskje ikke veldig interessant?

Ikke et ord om Frivillghetsfestivalen eller Generasjonslekene og den folkefesten vi sammen hadde gjennomført for å vise frem, feire og mobilisere frivilligheten. Og ikke minst for å invitere alle som sliter med ensomhet og utenforskap til å bli med, finne nye arenaer og fellesskap.

Jeg er litt satt ut og utrolig skuffet over den redaksjonelle vurderingen dere må ha gjort i prioriteringen av hva dere tror leserne deres er interessert i. Jeg tror at dere undervurder oss hvis dere tror at vi først og fremst vil lese om sol, øl og is, og at dette var den viktigste nyheten å formidle fra Bodø i går.

Jeg snakket personlig med tidligere kulturminister Abid Raja i Bodø sentrum i går. Han var mektig imponert over arrangementet og stolt over at han i sin tid som statsråd bidro til å støtte Frivillighetens år 2022 med et ekstratilskudd på 20 millioner kroner (riktignok ikke en krone til oss på lokalt nivå). Han besøkte og snakket med mange av utstillerne, og brukte vel nærmere en time på sin vandring gjennom Glasshuset og ned til Stormen.

Noen få historier som vår lokalavis kunne og burde tatt tak i og formidlet (men her kunne dere fått mange flere – både fra hver av de 63 organisasjonene og folk som var til stede):

  • Shirley-stiftelsen ved Shirleys datter Bente Brekkhus og Ebba Engan stilte på egen stand på Shirleys plass i Glasshuset. De organiserte i samarbeid med Bodø2024 en rørende minikonsert – med nydelige sanger fremført av Eli Johanne Berg og England Brooks.
  • Bodø 2024 hadde invitert internasjonale organisasjoner til et felles mattelt, med smaksprøver fra ulike land og kulturer. 8 organisasjoner serverte gratis og deilige smaksprøver. Både den Norsk-Ukrainske og Norsk-Russiske forening deltok under samme tak.
  • Sjekk folkehavet og mangfoldet i Glasshuset!
  • Røde Kors og Bodø Domkirke hadde invitert Ukrainske flyktninger til å være med på festen. Disse ble hentet i Saltstraumen med egen buss. Mange av familiene fikk også mulighet til å være med på Generasjonslekene.
  • Snakk gjerne med varaordfører Ola Smeplass, som åpnet Generasjonslekene, talte i forkant av innslaget fra Shirley-stiftelsen, og konkurrerte med undertegnede i både stylteløp, fotball og potetløp (det endte muligens med knepen seier til Ola?).

Frivilligheten er limet i et velfungerende samfunn, og utrolig viktig som arena for inkludering og deltakelse. Men frivilligheten er også som alle andre avhengig av oppmerksomhet og synlighet.

Som betalende leser av AN vil jeg gjerne høre en begrunnelse fra ansvarlig redaktør for at folkefesten i Bodø sentrum i går ikke ble vurdert som noen nyhet det var verdt å fortelle leserne om.