Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan mestre livet

Dagens foreldre er selv fabrikkoppdratt og noen er hjelpeløse.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Hvordan mestre livet» av Cathrine Hunstad Ulriksen (Avisa Nordland 13. nov.) Dette var interessant. Mange fornuftige tanker.

I gamle dager lærte unger av foreldre, besteforeldre og naboer. Videre gikk de på skole og lærte kunnskap. De var interessert i utvikling, men godtok ikke alt.

I dag har vi det jeg vil kalle fabrikkutvikling av barn. Barn skal i barnehage fra de er ett år. Politikere bestemmer lovene for barnehage og skole. De som jobber der må følge lovene, og kan ikke bruke egen sunn fornuft og dømmekraft selv om de har det. Dagens foreldre er selv fabrikkoppdratt og noen er hjelpeløse. Likestilling burde være at en av foreldrene fikk være hjemme i et vist antall år.

Tenk på alle timer foreldre bruker til å bringe og hente barn. Så er de på jobb. Når de kommer hjem er energien oppbrukt. De blir stressa og noen syke. Barnehage burde være for de få som er alene om ansvar.

I gamle dager besøkte barn venner i deres hjem. Om de ikke oppførte deg skikkelig, var det bare å gå hjem. De lærte å respektere voksne og andres regler. Det var alltid voksne mennesker i husene.

Hvorfor medisineres barn med ADHD? De passer ikke inn i den politiske fabrikkskolen. De har masse energi og fantasi, ja, jeg vil si at de kan være en gullgruve. Dessverre forstår ikke politikere eller moderne fagfolk dette. Jeg har gjennom skole og privat opplevd noen slike barn. Hvis du bare klarer å takle dem rett, kan de bli en ressurs. Her er praktiske egenskaper viktig. Men slike barn passer dårlig inn i fabrikkskolen.

Noe som mangler i dag er balansen mellom anstrengelse, ubehag og gleden ved å gjøre en god jobb. Fysisk aktivitet skal være trening som du må betale for, ikke arbeid som du kan tjene penge på.

Tenk over dette.

Vi trenger politikere, men vi trenger også foreldre «som får lov og tid til» å ta ansvar for sine barn, men da må de hente kunnskap fra eldre og så utvikle den til dagens samfunn.

Nå har vi fått korona. At samfunnet blir annerledes etter dette tror jeg. Så det er bare å vente i spenning.

Bodil Solbakk

Kommentarer til denne saken