Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan har du det, sånn egentlig?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva bruker du å fortelle familie, venner eller kollegaer når de stiller deg spørsmålet «Har du det bra?» Bruker du og si at alt går fint, når du faktisk ikke har det bra, eller sier du hva du føler.

Jeg vet at mange er flinke til å spørre hverandre disse spørsmålene, men klarer man å være helt oppriktig ærlig på det spørsmålet? Tenker man at det er naturlig at man får et «Det går bra» tilbake, eller kan det være at man er redd for reaksjonen når man får høre «Nei, det går ikke bra for tiden»

Så kan man undre litt over hva du ville sagt til din venn, hvis han har sagt «Nei, alt er ikke bra nå». Det å være åpen om mental helse kan være ekstremt vanskelig for noen, men hvordan mottakeren tar det til seg er også en viktig faktor. Når man først begynner å snakke med noen om mental helse, uansett hvem som tar første steget, vil det hjelpe ekstremt på for en god samtale.

10 oktober var det Mental helse dagen, men dette temaet må markeres hver dag.

2020 har vært et spesielt år med innskrenkinger, isolasjon, karantene og ikke minst ekstremt mye ensomhet. Det har vært vanskeligere og møte både lege og psykolog, for mange der ute er disse timene alt de ser frem til. Man kan ikke dra på kaffe med venninna etter skolen, fordi klasserommet er flyttet til teams.

Selv om vi lever i en verden med global pandemi, så burde mental helse settes med på dagsorden. Smittevern er ekstremt viktig, da er det greit at ingen blir smittet over messenger, snap eller i en telefonsamtale.

Det er mange mennesker der ute som sliter. Jeg er helt sikker på at du omgås med noen av dem, men du vet ikke at de har psykiske problemer eller føler seg alene.

Ikke spør en gang for lite, spør heller en gang for mye.

Har du det bra, hvordan føler du deg?

Kommentarer til denne saken