Skjenkestoppen som Støre-regjeringen innførte i midten av desember, er ikke til å forstå. Her settes mange bedrifter og arbeidsplasser i spill uten at statsministeren kan si om tiltaket faktisk fungerer etter hensikten; å redusere smitte.

«På seg selv kjenner man andre» er det noe som heter. Uttrykket kan muligens gi oss en pekepinn på hvorfor du kan gå på restaurant med venner og spise et måltid, men uten alkohol. Jeg har aldri vært på restaurant sammen med Støre og Kjerkol, eller noen annen i regjeringen for den saks skyld, men det er kanskje sånn at de ikke kan ta seg et glass vin eller flere til middagen uten å bryte alt av koronaregler? Jeg ser de for meg, kave rundt i lokalet og klemme på alt og alle mens de snakker om «vanlige folks tur». Alkoholen er forklaringen.

I politisk kvarter mandag morgen ble Jonas Gahr Støre bedt om forklare hva som er effekten av skjenkestoppen. Han sa rett ut at det kunne han ikke – ut over å si at det er pakken av tiltak som skal virke, ikke nødvendigvis det enkelte tiltaket.

Hårreisende arrogant

Vi har altså en regjering som innfører et for utelivsbransjen drepende tiltak i en pandemi uten at de kan si om det fungerer. Det er hårreisende arrogant overfor en bransje som har tatt en tøffere støyt enn de fleste siden mars 2020.

På toppen av det hele er den samme regjeringen utspekulert nok til å si at de innfører en lønnsstøtteordning som skal kompensere for ulempene tiltaket fører til. Problemet er at denne ordningen ikke hjelper restauranter og spisesteder, men er designet for større aktører som for eksempel hotellkjeder.

Skjenkestoppen er i praksis et næringsforbud, restauranter skal ikke få lov til å drive sine virksomheter, de tusenvis av flinke kokker og servitører som jobber i bransjen bør finne seg noe annet å gjøre. Det er sånn dette faktisk fungerer.

Moralisme

Også Solberg-regjeringen satset på skjenkestopp for restauranter som et koronatiltak, og også de uten å kunne si noe om det fungerer eller ikke. Politisk kan vi jo si at Støre og Kjerkol bare følger opp Solberg og Bent Høies strategier.

Det er nesten som om man skulle tro moralisme er forklaringen på hvorfor Norges politiske ledelse uansett farge er så opptatt av skjenkestopp. Kanskje er det helsebyråkratene som benytter anledningen til å få folk til å drikke mindre? Det kunne for så vidt være en forståelig forklaring hadde det ikke vært for at nordmenn absolutt ikke drikker mindre i under skjenkestoppen, tvert om.

Dersom det er et politisk mål for regjeringen å få folk til å slutte å drikke alkohol på restaurant, kunne de jo bare si det uten å bruke pandemien som forklaring.

Sunn fornuft

Det er et sunnhetstegn oppi det hele at stadig flere ordførere landet rundt nå ber regjeringen enten oppheve skjenkestoppen, eller la lokale myndigheter avgjøre om et slikt tiltak skal brukes eller ikke. Det gir jo håp om at restauranteierne kan møtes med sunn fornuft i stedet for med merkelige forklaringer du nesten må sitte i en regjering for å forstå.

Bransjen skal vite at det er mange som ser urettferdigheten i hvordan de behandles, om det kan være til en aldri så liten trøst i en begredelig tid.