Gå til sidens hovedinnhold

Hvor er politikeren eller partiet som vil kjempe for fornuftige boligpriser?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Siden det er valg til nytt storting i år, så er det på høy tid at politiske krefter mobiliserer for en helt ny boligpolitikk. Kritikerne sier gjerne at «det er ingen menneskerett å eie sin egen bolig». Nei da, men det er fanken meg heller ikke moro å betale 8 – 10, ja kanskje 12 000,- hver måned år etter år, og sitte igjen med ingenting. Mange føler også på usikkerheten med å leie, for man vet at «en dag må man ut». NRK (16.2.2021) kunne melde at et krypinn på 11 kvadratmeter i Oslo by er til salgs for 219 000,- per kvadratmeter (!) Megleren er sikker på at den vil bli solgt. Akkurat det viser hvor sykt dette markedet er.

Går man 40–50 år tilbake så hadde staten en både aktiv og styrende posisjon innenfor boligsektoren – gjennom å regulere omsetningsprisene og husleiene i mange delmarkeder, og i tillegg hadde den innflytelse på boutgifter, boligpriser og boligstandard. Dette kunne skje ved en betydelig subsidiering av boligbyggingen.

Men mye har skjedd disse tiårene, og ikke til det bedre. Det er et nærmest umettelig behov for små og mindre boenheter, men alt er blitt så forbasket vanskelig. Det finnes ingen bred politisk enighet om å bygge mange boliger. Vi blir stadig flere her i landet, og enslige er en betydelig gruppering som ønsker seg et trygt sted å bo, og betale inn til sitt eget.

Våre byer har ikke behov av flere eksklusive leiligheter fra 7 millioner og oppover. Derimot trenger vi mange tusen små- til mellomstore boliger med enkel, men god standard. Men hvor er de politikerne som støtter dette? Jeg har fått inntrykk av at det meste går i miljøpolitikk, for å sette det på spissen.

Så er det en kjensgjerning at hvis de folkevalgte selv sitter med egen bolig, så klarer de ikke å identifisere seg med dette, og velger da heller å konsentrere seg om helt andre ting.

Kommentarer til denne saken