Gå til sidens hovedinnhold

Hvor er logikken i at jeg på lørdag kan gå fra butikk til butikk på City Nord, mens jeg dagen etter ikke kan se Glimt-kamp på Aspmyra?

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det føles meningsløst at årets fotballkamp i Norge skal spilles for tilnærmet tomme tribuner på Aspmyra søndag. Bodø/Glimt mot Molde. Begge ubeseiret etter ni serierunder. Norges to desidert beste lag. Og nesten ingen tilskuere på tribunen. Det er virkelig til å gråte av. Det burde vært full fest på stadion! Selvfølgelig skal vi fortsatt ta koronasituasjonen på alvor, og vi må alle bidra til at smitterisikoen holdes på et lavt nivå. Det gjør vi først og fremst ved å holde avstand til andre og ved å vaske og sprite hender så ofte vi kan. For det finnes ingen medisin og det finnes ingen vaksine. Og dette livsfarlige koronaviruset er ikke borte. Det må vi ikke glemme.

Men det finnes heller ikke noen smitte av betydning i Bodø, ja knapt nok i hele Norge. Det brenner fortsatt godt i den store verden, og flere av verdens mest folkerike land melder om stadig nye rekorder – i den grad vi burde omtale smittetall og dødsfall som rekorder. Men i Norge har vi nå dager uten at det registreres nye smittetilfeller. Vi har i skrivende stund åtte personer innlagt på sykehus med korona i hele landet, en av dem får respiratorhjelp. I Bodø har vi hatt ett nytt koronatilfelle i juli. Og vi hadde ingen i juni. Bodø er friskmeldt.

Fordi vi har denne positive utviklingen i Norge, har vi begynt å åpne opp igjen samfunnet. Butikker og restauranter er åpne, kjøpesentrene er stappfulle og vi møter hverandre omtrent som før – men med færre klemmer og håndhilsninger enn før. Vi drar på badeland, i klatrehall og på museum. Vi tar imot turister fra de fleste land i Europa, og vi reiser selv med fly i økende grad. Samfunnet normaliseres, og sånn både bør og må det være. Det innser selv de av oss som tidligere var svært så skeptiske til det meste, og så koronavirus overalt.

Jeg er en tilhenger av tydelige regler, og jeg skjønner at det er enklere med firkantede regler enn å vise skjønn. Men når reglene slår så urettferdig ut som her, er det grunn til å reagere. For hvor er logikken når man kan sitte på hvert eneste sete i et fly, riktignok med ansiktsmaske, mens man ikke kan sitte på f.eks. annethvert sete på Aspmyra? Med en stadionkapasitet på vel 4600, ville det åpnet for 2300 tilskuere. Og hvor er logikken i at jeg på lørdag kan gå fra butikk til butikk på City Nord med tusenvis av mennesker rundt meg, uten noen som helst slags adgangskontroll eller telleverk, mens jeg dagen etter ikke kan se Glimt-kamp på Aspmyra, der hele «gammeltribunen» er peise tom og «nytribunen» har ti prosent belegg?

Norges Fotballforbund søkte nylig om å få gjennomføre fire testkamper med 2500 tilskuere, blant annet på Lerkendal i Trondheim og Brann Stadion i Bergen. Men departementet sa nei, og viser til en krevende balansegang mellom gjenåpning av samfunnet og kontroll over smittespredning. Jeg tviler ikke på at det er krevende, men det er det nok også for Glimt og alle andre fotballklubber som mister livsnødvendige inntekter. Og for alle oss som så gjerne skulle kjent lukta av vått kunstgress og svette mannfolk på jakt etter nye poeng.

Kommentarer til denne saken