Gå til sidens hovedinnhold

Hver sin tro

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har aldri sett på meg selv som en religiøs person. Jeg er heller ikke en skriftlærd med statlig godkjenning. Kan jeg da ha tanker og meninger om hva som er kristen lære?

Det er jo lovlig i Norge så jeg har det nå likevel. Det overrasker meg stadig å møte meninger om at en god kristen er en som sitter fremst I kirka og ber fariseerens bønn som lyder slik:

Gud, jeg takker deg for at jeg ikke er som andre mennesker, de som svindler, gjør urett og bryter ekteskapet, eller som den tolleren der. Jeg faster to ganger i uken og gir tiende av alt jeg tjener.

Jeg har oppfattet at en kristen er en som følger budskapet fra Jesus om kjærlighet. Det aller viktigste er budskapet om at du skal elske din neste som deg selv. Hvem er da din neste? Er det dine omgangsvenner og meningsfeller eller omfatter det alle mennesker? Det kan jo synes vanskelig å elske 7 milliarder personer men jeg tror det er rett tolkning. En annen pilar I det kristne budskapet er “Den gylne leveregel”. Du skal gjøre mot andre som du vil andre skal gjøre mot deg.

Disse, sammen med bergprekenen er etter min mening det fundamentale i den kristne tro. Det står i sterk motsetning til de abrahamittiske religioner som Islam og Jødedommen og egentlig alle andre religioner skal man tro på enkelte forskere.

Men jeg møter stadig noen som kaller seg kristne og likevel fremmer et kvinnesyn som er arvet fra oldtidens patriarker som hadde sterkt behov for å kontrollere sine mange koner. Det går ut på at kvinner er mannens eiendom på linje med kveg og annet gods. Altså kan de ikke ansees å være likeverdige mennesker. Noen som kaller seg kristne er og hysterisk opptatt av sex og sexuelle legninger som en del av sin religion.

Det som er gledelig er at kirkene stadig har utviklet sin forkynning i en retning som setter menneskeverdet høyt. Skal vi bekymre oss så er det spørsmålet om vi er for rike til å slippe inn i himmelriket. Jeg tenker da på hva Jesus sa om den rike mannen: Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn det er for en rik å komme inn i Guds rike. Han sa og: Selg alt du eier og gi pengene til de fattige, så kan du følge meg.

Jeg regner meg selv som en fattig pensjonist I norsk målestokk og har ment at dette må bare gjelde de som har store formuer. Men ser man på statististikk så er vel alle I Norge blant de 10% rikeste I verden. Da kan det jo bli litt vanskelig.

God Jul

Kommentarer til denne saken