Gå til sidens hovedinnhold

Hver gang vi kutter

Hvis Nordlands befolkning blir provosert av at fylkeskommunale midler brukes til å kjøpe inn et tv-program til Bodø, er det til å forstå.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om det er en god investering å bruke kommunale og fylkeskommunale midler på å kjøpe inn et kommersielt tv-prosjekt til Kjerringøy, er vanskelig å vurdere. Vi vil nesten garantert aldri få fasiten på hva man får igjen for de 8,2 millioner offentlige kronene som Bodø 2024, Bodø kommune og Nordland fylkeskommune betaler til TV 2 for å få lagt produksjonen av Hver gang vi møtes til Kjerringøy.

Under lupen

Men at det fører til at øvrige prioriteringer i kommunen, fylkeskommunen og i kulturfeltet havner under lupen skulle bare mangle.

Det har knapt vært mulig å nevne begrepene "økonomi" og "Nordland fylkeskommune" i samme setning uten at vi også får høre om et inntektsgrunnlag som er blitt strupet under dagens regjering. Det er historien fylkesrådet forteller til alle som vil lytte, hver gang utdanningslinjer skal legges ned, fergeruter skal kuttes eller billettpriser skal økes.

Paradoks

Jeg vet ikke hva Nordlands befolkning generelt synes om at en tv-produksjon kjøpes til Bodø. Men en kan jo tenke seg at enkelte på Kjerringøy stusser over paradokset det er at fylket ønsker å betale tre millioner kroner til TV 2, men samtidig ønsker å slippe å betale tre millioner kroner - riktig nok årlig - for å opprettholde en beredskapsferge til samme sted.

Hva folk som bor på steder hvor skolelinjer er lagt ned eller fergeruter er kuttet tenker om reklamestuntet i fylkeshovedstaden, kan en bare gjette på.

Det er ikke bare fylket som vil tilgodese tv-satsingen med midler. Her er også Bodø 2024 med. 2,2 millioner kroner punges ut for å sikre tv-bilder fra Kjerringøy i beste sendetid. Igjen kan og bør nordlandsperspektivet løftes. Er det god bruk av kulturmidler som skal fasilitere kulturprosjekter i hele fylket, når det uttalte målet med kjøpet er å markedsføre Kjerringøy som reiselivsdestinasjon? Det er i det minste en debatt vi har gått glipp av i opptakten til det hele.

Jubelsak

Bodø kommune har valgt å bruke millioner, de også. Og innen formannskapet fikk saken i hende var avtalen inngått. Jada, en kunne reversert avgjørelsen politisk, men det er fryktelig mye vanskeligere når det hele er kunngjort som en jubelsak for Bodø.

Og igjen: Kanskje er det en jubelsak, men det fikk vi aldri anledning til å debattere. Rådmannen gjorde avtalen "på bakrommet" før offentligheten fikk vite noe. Mens kommunen bokfører et underskudd og kan skilte med en gjeldsgrad som får samme rådmann til å bli lang i maska.

Hver gang vi møtes, har vi det bra. Men når Bodø og Nordlands politikere møtes, handler det stort sett om kutt. Da kan en fint koste på seg større åpenhet og debatt om investeringer enn det vi fikk denne gang.

Kommentarer til denne saken