I etterkant av denne glimrende prestasjonen måtte diskusjonen komme: Hvem er den beste fotballspilleren i Berg-familien?

Mens Egil Østenstad tvitret at Patrick må være den beste Berg, svarte Jan Egil Fjørtoft at han holder bestefar Dutte som den beste – fortsatt.

Dette er ingen ukjent diskusjon i Bodø. Vi har kunnet glede oss over en eller flere fantastiske Berg-spillere nærmest kontinuerlig siden 1974, da Harald Dutte Berg returnerte til Bodø etter proffeventyret i Nederland. Det vil si i snart 50 år har vi fått servert gode prestasjoner av enten Harald, Ørjan, Runar, Arild eller Patrick Berg.

Så hvem er den beste?

Det er vanskelig å sammenligne prestasjoner over så lang tid, og det er noen forskjeller ute og går. Men helt inntil nylig, har jeg fortsatt holdt på Harald Dutte Berg som den beste. Han kom tilbake til Bodø og Glimt som ei stor stjerne, og skuffet ikke. Han var superlagets største attraksjon, han var briljant fra sin sentrale midtbaneposisjon og han gjorde medspillerne gode. Han var nøkkelspilleren da Glimt skrev norsk fotballhistorie på 70-tallet med både cupmesterskap og sølv i eliteserien. Han la opp etter 1981-sesongen, 40 år gammel, og fortsatt en av de beste på VG-børsen.

Ørjan er den eldste av sønnene og han debuterte for Glimt 16 år gammel, tre år etter at Dutte hadde lagt opp. Også han en gudbenådet spiller, som var indreløper og etter hvert sentralt på midtbanen. En litt annen spillertype enn Dutte, mer som en teknisk slepen terrier.

Runar er to år yngre, og har også boltret seg på midtbanen i stor stil. Hans måte å spille på var også noe annerledes enn Dutte og Ørjan, selv om pasningsfoten åpenbart var av omtrent samme klasse. Runar er kanskje den av Bergene som har vist størst engasjement på banen, med et svært tydelig kroppsspråk som ikke skjulte verken glede eller irritasjon over egne svake prestasjoner og diskutable dommeravgjørelser.

Den yngste av de tre Dutte-sønnene som gjorde karriere på banen, Arild Berg, ble av mange beskrevet som den klart beste av dem alle. Dessverre satte sykdom en stopper for hans karriere, men i løpet av de 113 kampene han fikk for Glimt, så vi alle for et vanvittig talent Arild hadde.

Og nå er det altså barnebarnas tur. Patrick Berg debuterte 16 år gammel for Glimt i hjemmetapet for Odd Grenland (0–3) i 2014. Han har med andre ord lært av både nedrykk, opprykk, sølvmedalje og seriemesterskap – og hvilken spiller han har utviklet seg til å bli!

På mange måter er det kanskje Patrick av disse nevnte som minner mest om Dutte. Med sin ro, sin pasningssikkerhet og sin plasseringsevne kan han dominere en midtbane mot hvem som helst. I takt med utviklingen av fotballen, har Patrick dessuten utviklet sterke defensive egenskaper.

Men i tillegg til de åpenbart gode fotballferdighetene, viser Patrick seg som reflektert, fornuftig og hyggelig også utenfor banen.

Resultatmessig har han jo også et uhyre sterkt kort å vise til i «konkurransen: Hvem er beste Berg». Ingen av de andre i familien har ledet Bodø/Glimt til seriemesterskap – det største du kan vinne i norsk fotball.

Så jo, kanskje det er godt belegg for å påstå at Patrick er tidenes beste Berg – foran Harald. Og kjenner jeg Dutte rett, synes han det er helt fantastisk.

Og tenk på det: Er du den beste av Bergerne så er du automatisk av de aller, aller beste i Norge. Vi har virkelig en fantastisk fotballfamilie å være stolt av her i byen. Et fotballdynasti som ikke bare har hatt formidable spillere, men som også har vært fantastiske representanter for både klubb og by utenfor banen.