Gå til sidens hovedinnhold

Hva sa du?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er det mange i Norge som spør - 19 % av befolkning har hørselstap og det er ikke bare de gamle, som hører dårlig. En av ti 50-åringer har hørselstap og mange yngre hører også dårlig, uten at det er registrert. Dette er ikke nytt - men det nye er, at det nå er forsket på hørselstap. Konklusjonene er skremmende. I boken «Demensbrems» (2020) skrevet av Andreas Engvik, fremgår det, at det er sammenheng mellom hørselstap og hukommelsessvikt. Hørselstap er den enkeltfaktoren som prosentvis bidrar mest av alle risikofaktorer for demens. Hørselstapet gjør at du trekker deg tilbake fra sosiale sammenhenger - slutter å delta i klubbvirksomhet - Det å høre godt henger sammen med både sosial og mental stimulans. Derfor er det ikke overraskende, at sviktende hørsel er en risikofaktor for dårlig hukommelse.

Jamen - så bruk da høreapparat ! Det er mange som gjør det, men alt for mange gjør det ikke, selvom de har fått høreapparat. Det er ennå ikke forsket på, hvilken effekt bruken av høreapparater har for hukommelsen. Men en enkelt studie viser likevel, at brukere av høreapparat holder hukommelsen bedre ved like , sammenlignet med de som ikke bruker høreapparat. Så få det opp av skuffen og begynn å bruke det. De er aldri for sent eller forgjeves å stimulere hjernen. Det er slitsomt for hjernen å bruke energien på å skulle anstrenge seg for å oppfatte, hva som blir sagt.

Med dagens rikholdige tilbud på høreapparater og med NAVs gunstige medvirkning, er det ingen unnskyldning for å si «Hva sa du ?»

Kommentarer til denne saken