Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det er vanskelig å tenke seg et mer passende navn på et kulturhus enn Stormen. Lenge før spaden ble satt i jorda blåste debatten friskt. I de heftigste vindrossene ble begrep som stormannsgalskap og pengesluk benyttet.
Den mer moderate bekymringen, som ikke var helt sjelden i den kulturelle grasrota, handlet om hva dette egentlig skulle bety for den ideelle kulturen. Bygget man nå et praktbygg for eliten, på bekostning av en vital og levende kulturby? Ville dørstokken bli for høy for de lokale aktørene?
Mye støy
Siden har Stormen vært belemret med personalkonflikter, skittentøysvasker i offentligheten, feil og mangler med byggene og de siste årene større og større økonomiske utfordringer.
Høsten 2024, mens Bodø bys storslåtte kulturhovedstadsår går mot slutten, fyller Stormen-kvartalet ti år. Kanskje er det et passende tidspunkt for selvransakelse for bodøsamfunnet? Hvis et lokalt band i Bodø behøver en konsertarena som kan inspirere til utvikling, hvor finnes den arenaen i dag? Ikke på Gimle, i alle fall. Selve arnestedet for bodøbølgen som skyllet over Norge i form av så mange kjente artister for drøye ti år siden. Det kommunale bidraget til lavterskelkulturen skal bli til boligbygg.
På Beddingen kulturhus, eller på Dama di, hvor enkeltstående ildsjeler har tatt initiativ til å skape muligheter for de fremadstormende, unge og lokale. Kanskje finnes det muligheter gjennom Parkenfestivalen, som heldigvis ikke bare er en gjennomkommersiell aktør, men også tar et samfunnsansvar for å utvikle Bodøs musikkliv.
Hva så med Bodø kommunes ansvar? Det er i alle fall forsvinnende lite grasrotkultur som slipper innenfor Stormens granittvegger. Og når programmet til Bodø 2024 slippes, skjenkes byens smykke av et milliardbygg oppsiktsvekkende lite plass. Det kan bli en traurig bursdagsfest for tiåringen vår, mens resten av byen feirer året til ende.
Hva skal Stormen være?
Stormen kan heller ikke kalles spesielt kommersiell. Den soleklare posisjonen som tilreisende artisters førstevalg har Svømmehallen tilrevet seg. Dette er blitt lettere problematisert av Stormen-direktør Rasmus Adrian overfor eget styre. Men når vi nå nærmer oss ti år med Stormen, så er det egentlig ikke Adrian eller styret spørsmålene burde rettes til. De bør rettes til eieren: Bodø kommune og politikerne.
For hva skal Stormen egentlig være, annet enn en kostbar subsidiepost i kommunebudsjettet? Det er naivt å tro at ikke det går på bekostning av andre deler av Bodøs kultursatsing. For eksempel den som er myntet på barn og unge.
I bybildet har hele kulturkvartalet, for å lete frem et gammelt uttrykk, vært et voldsomt løft. Det har transformert Bodøs byrom til det bedre. Hvordan det har transformert Bodøs kulturliv, er jeg langt mer usikker på. Akkurat nå er det vanskelig å peke på hva Stormen skal være for Bodø. Det burde vi snakke mer om det neste året.