Gå til sidens hovedinnhold

Hva gikk galt her, da?

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I fjor sommer sydet det av liv både på øst– og vestsiden av Stormen bibliotek. Tur Kafés uteservering var en av de mest populære på finværsdagene i Bodø. Også kafelokalene inne i biblioteket har vært flittig brukt året rundt. I år er det helt stille her. Årsaken? Sannsynligvis ser vi resultatet av elendig planlegging og slurvete saksbehandling av biblioteket og innkjøpsavdelingen i Bodø kommune.

Det bodøfolk spør seg er ganske enkelt: Hvorfor kunne ikke Tur Kafé få holde på i Biblioteket til ny driver etablerer seg? Bodø kommunes politikere og byråkrater går ofte høyt på banen når det er snakk om arbeidsplasser og å legge til rette for at folk har jobb i Bodø. Men ikke i dette tilfellet. Her mistet folk jobben sin ved utgangen av mars måned. Siden er det gått snart fire måneder med stengte dører og null uteservering på byens kanskje flotteste område.

Kanskje går det fire måneder til, hvem vet. Når AN etterspør informasjon om hva som skjer med kafeen i Stormen etter at AMJ Capital gikk seirende ut av konkurransen om driften, får vi sladdede dokumenter og mildt sagt uklare svar fra så vel kommunen som Alf Mangor Johannessen i AMJ–gruppen.

Årsaken til dette skal være at det nå foregår forhandlinger om konseptet, og det er ikke godt å si når disse er ferdig. Ikke helt enkelt å skjønne at det skal foregå hemmelige forhandlinger med en aktør som allerede har vunnet konkurransen. At en stengt uteservering på biblioteket er gunstig for Bryggerikaia, som AMJ Capital også eier, hører med i denne historien.

I februar la biblioteksjef Trud Berg seg langflat etter at hun, med ansvar for akkurat dette, måtte innrømme at hun ikke hadde vært våken. En sovende biblioteksjef fikk ikke med seg at Tur Kafé hadde søkt om å få drive videre til ny eier er på plass. Når Trud Berg aldri svarte på henvendelsen, måtte Bjarne Mosås si opp alle ansatte og avvikle driften i Stormen bibliotek.

Deretter viser det seg når anbudsrunden gikk ut 26. februar, at den måtte avlyses og gjøres på nytt fordi noen visstnok kunne være inhabil i saken. Hvem som var inhabil og hvorfor, får vi heller ikke svar på når vi spør kommunen. Ny anbudsrunde ble lyst ut, med frist 7. mai, og midt i juni ble AMJ Capital utropt som vinner i konkurranse med to andre.

Offentlige kontrakter og konkurranser er kompliserte saker, og det er selvsagt viktig for kommunen å gjøre alt rett. Likevel er det åpenbart at vi kunne ha koset oss både utenfor og inne i bibliotekets kafé med et minimum av fleksibilitet. I stedet blir vi påminnet stivbeint saksbehandling og en sovende biblioteksjef hver gang vi rusler kailangs i Bodø.

Les også

Ba kommunen om innsyn – holder alt om kaféen hemmelig

Kommentarer til denne saken