Gå til sidens hovedinnhold

Hva er julen?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva er julen? Er det først og fremst en tid for praktisering av 'kristen' praksis, fordi ‘Jesus ble født’, eller er det noe langt mer? Julen er først og fremst en høytid for fellesskap (sense-of-community) mellom mennesker som føler seg som et fellesskap og bryr seg om hverandre. Derfor gir vi hverandre gaver. Uansett alder, er det en glede å få gaver, alle vet det, fordi det styrker felleskapet og forplikter både giver og mottaker.

Jul og påske ble feiret i Norge lenge før kristendommen ble innført. De kristne la i imidlertid beslag på denne festtiden. Den har egentlig ikke noe med kristendom å gjøre, men gjenspeiler heller gamle maktkonstellasjoner i samfunnet, og hvem som hadde definisjonsmakt.

Den kristne julen viser hvordan julen ble ‘stjålet’ av ‘de kristne’ fordi de hadde makt til det. Julen er derfor ikke noe ‘kristendommen ga oss’, men heller det motsatte; noe kristendommen påtvang oss fordi krigere som seiret om kongemakten og vant, kunne ‘stjele’ og redefinere julen. De kristne stjal altså julen og tok våre helligdager som sine, samtidig som de fremstiller det som om kristendommen ‘ga oss’ julen. Feiringen av fellesskapet kan de imidlertid ikke ta fra oss.

At vi i dag har fri og muligheten til å feire disse dagene med en lysfest, kan vi takke partene i arbeidslivet for. De har forhandlet frem disse fridagene. Kirken har ikke vært en part i disse forhandlingene.

Til tross for kristendommens forstyrrelse av en høytid, feirer vi imidlertid fremdeles julen med nisser og troll, julegodt, mjød, og gaver fra den førkristne Jol. Jeg synes vi skal fortsette med det, og la det mindretall av befolkningen som ikke forstår julen, få fortsette med sin nærmest depressiv-emosjonelle misforståtte kristendefinisjon av hva julen er. Forskning viser at det for mange fører til psykiske og emosjonelle forstyrrelser. De fleste av oss gleder oss over julen og ‘julestemningen‘. Vi ser frem til den og ønsker i der nord-norske vintermørket forventningsfullt å glede andre som vi bryr oss om. Det er det som er Jol.

Kommentarer til denne saken