Gå til sidens hovedinnhold

Hva er Himmelen? ​

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Visst er temaet like lite filologisk interessant som debatten om pavens skjegg, men er det først oppstått, kan det repeteres. Temaet Jesu ord om «vanskeligheten for en rik å komme inn i Guds rike», er å analogisere med kamelens forsøk på å komme gjennom et nåløye ... Noe som alle og enhver forstår er umulig, men de øvrige alternative eksplikasjoner skal vi ikke hefte oss ved denne gangen, og heller ta opp begrepet «Himmel» (H).

I fysisk forstand er H. det synlige verdensrommet, lik en hvelving over Jorden, med planeter og stjerner, som for eldre tids folk lot til å være festet på den. Det greske uranos og det indiske vanera, betyr «overdekking, tak». I religiøs intensjon, derimot, er H. et bestemt sted; simpelthen en forestilling om en menneskelig tilstand etter jordelivet, og hvortil kun gode mennesker kommer.

Men hva er egentlig H.? En klode? De religiøse tror at denne «H» er befolket av én eller flere guder og andre overnaturlige vesener, i tillegg alle de «salige» sjeler som gjennom tidene har fart opp («opp», hva er «opp», egentlig? Våre antipoders «opp» er «ned» for oss her nord ... Ergo må «H» være rundt hele vår klode, med mindre Jorden skulle være flat, som visse tror!). En illusjon om en H i religiøs tolkning, er og forblir derfor en illusjon, et tankespinn, en oldtidsinvensjon.

Og til «tråden»: Det er en milliard ganger (for å ta et tall) mer sannsynlig at det fantes en trang port i Jerusalems mur (som kamelene hadde vanskeligheter med å komme gjennom), enn at det finnes en «himmel» der det bor guder, engler og salig henfarne «sjeler», men ingen rike menn ...

Kommentarer til denne saken