Norske fotballsupportere protesterte på flere arenaer sist helg. Protestene var en reaksjon på et lovforslag som visstnok skal gjøre det ulovlig i med pyro på norske tribuner. Jeg sliter ærlig talt med å forstå hvorfor det er så viktig med bluss og fyrverkeri blant publikum på kamper.

Norske supportere er viktig for norsk fotball. Når de protesterer er det som regel veldig gode grunner til det. I vår var det jo for eksempel et sterkt og viktig press fra supporterne som fikk en eventuell boikott av Qatar-VM på dagsordenen. Der fotballens øverste ledere hadde sviktet, kom supporterne dem til unnsetning og plutselig ble hele denne saken løftet opp og ut.

Mange av supporterne uttrykte i helgen også sin motstand mot å innføre videoassistert dømming (VAR) i norsk fotball. De mener VAR ødelegger opplevelsen av kampene og at de spontane reaksjonene etter mål vil forsvinne. Men de reagerte også på at norske fotballklubber tok avgjørelsen om å innføre VAR uten å drøfte det med supporterne.

Dette er to veldig gode grunner til å si i klart fra og til å protestere – for eksempel slik deler av Glimt-supporterne gjorde ved å ankomme tribunen symbolske 19:16 minutter ut i kampen. Full respekt for det.

Men hvorfor det skal være så viktig med pyro på norske fotballkamper er ikke enkelt å skjønne. Sånn rent umiddelbart virker det som en veldig dårlig idé å holde på med bluss midt i en folkemengde. Mange mener dette er en naturlig del av den norske supporterkulturen, men fortsatt mener jeg at sikkerhet på arenaen trumfer gleden over å holde på med fyrverkeri i en folkemengde.

Det er åpenbart høy temperatur hos de mest ihuga pyrotilhengerne – der er det liten, for ikke å si ingen, forståelse for sikkerhetsargumentene til NFF og klubbene. De SKAL ha lov til å fyre opp blussene sine. Punktum.

Jeg klarer altså ikke helt å skjønne denne nesten fanatiske innstillingen som nå koster klubbene masse bøter til NFF og som ellers fører til store utfordringer for arrangørene. Er det sånn at noen supportere anser seg som midtpunktet i en fotballkamp? Er det en forestilling ute og går om at dersom du virkelig er hard core supporter så MÅ du holde på med bluss?

Tar gjerne imot informasjon som kan få meg til å endre standpunkt, men akkurat nå har jeg stor forståelse for at NFF ikke tillater bluss på norske tribuner av sikkerhetshensyn.