Gå til sidens hovedinnhold

Hva er en kulturhovedstad?

Sjefredaktør Jan-Erik Hansen har flere gode poeng i sin kommentar lørdag 2. oktober. Med rette etterlyser han visjonene hos Bodø 2024.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er nødt til å spørre oss, ja definere, hva vi vil at Bodø 2024 skal være. Hva innebærer det å være kulturhovedstad?

Det innebærer samfunnsutvikling (Nordland) og byutvikling. Og byutvikling er mer enn infrastruktur, kunstprosjekter, mediedekning og kaker og kanapeer.

Hvordan står det f.eks. til med inkludering (outreach)? Dette er et viktig krav fra EU for en kulturhovedstad. Vi ser foreløpig lite til det. a-ha og «Hver gang vi møtes» er ikke akkurat inkludering, det er reklame.

Hvordan har Bodø 2024 tenkt å inkludere rusavhengige, mennesker med psykiske problemer, ensomme eldre og handikappede? Hva blir Bodø 2024 for dem? Noe de ser fra benkene under kong Haakon, fra isolasjon i leiligheter med TV’n på hele dagen, fra rullatorene og rullestolene. Fra sengene på sykehjemmene. Fra sidelinjen. Slik ser det ut til å bli.

Jeg synes Bodø 2024 bør gå ut og fortelle hvordan de skal outreache/inkludere disse gruppene.

Selv planlegger vi å restarte gatemagasinet EKKO. Det blir vårt bidrag til inkludering. Et lokalt gatemagasin gir mange rusavhengige og andre med dårlig råd mulighet til å tjene penger gjennom ærlig, skattefritt arbeid. Under den forrige EKKO-perioden hadde vi mer enn 80 registrerte selgere, og vi som skrev, fotograferte og tegnet i magasinet var herfra. Og innholdet var altoverveiende lokalt, vi var nær folk og hadde mange trofaste kjøpere og lesere.

Så nå går vi i gang igjen, og kommer til å søke om oppstartsstøtte, og kontakte mulige sponsorer. KULTURHOVEDSTADEN BODØ bør ha et eget gatemagasin.

Det er vårt bidrag til inkludering av byens befolkning.

Kommentarer til denne saken