Gå til sidens hovedinnhold

Hva er det med Trygve?

Å slå tvil om samarbeidet på rødgrønn side ble et politisk selvmål for Sp som nå rammer dem på meningsmålingene.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Trygve Slagsvold Vedum er en kar det er vanskelig å mislike. Folkelig, smilende, ujålete og lite selvopptatt.

Dette er bildet som er dyrket fram over titusenvis av kaffekopper landet rundt. Det er noe trygt over Trygve, du vet hva du får med ham og Senterpartiet.

I dette valget er det du får kamp for distriktene og kamp for de som har lite fra før.

Det har vært et usedvanlig vellykket budskap, ikke minst i Nord-Norge der Senterpartiet i løpet av det siste året har detronisert Ap som dominerende parti.

Og Nord-Norge var ikke alene. I flere målinger rundt årsskiftet var Sp landets største parti med stabile tall midt på 20-tallet. I dag virker det som en fjern drøm for partiet.

På flere målinger den siste uken er Senterpartiet målt rundt 11-13 prosent. Fortsatt et meget godt resultat historisk sett, men altså en halvering i forhold til vinterens topp.

Ekstra bekymringsfullt må det være at fallet også kommer i sterke distriktsfylker som Sogn og Fjordane (-7,3 prosentpoeng), mens Ap har gjort comeback i nord og igjen er størst i både Nordland, Troms og Finnmark.

Det er ennå for tidlig å si om Sps fall er permanent, eller om de kan snu trenden de neste tre ukene. Men uansett er nok tiden gått fra Sps drøm å bli største parti, og det blir ekstremt vanskelig å bli så store at de med noen form for tyngde kan kreve å få statsministeren.

Alle valgkamper har sin egen dynamikk, og de partier vinner som kommer best i inngrep med den. Bommer du her, stiller du med et klart handicap.

Som da Ap i 2017 trodde de skulle utkjempe en valgkamp der arbeidsledighet ble et hovedtema. Det ble det aldri, slik distriktspolitikk nå ser ut til å bli et mye mindre viktig tema enn bare for noen uker siden.

Klima synes nå i stedet å ta den plassen, og det er ekstra problematisk for Sp.

En årsak er at dette er det tema de som bor i by er klart mest opptatt av, en annen at mange klimatiltak kommer i direkte konflikt med en aktiv distriktspolitikk, ikke minst høyere drivstoffpriser.

Men Sps og Trygves problem stikker antakelig dypere enn som så. På sitt landsmøte i mai lanserte partiet Trygve Slagsvold Vedum som sin statsministerkandidat.

Samtidig ble det man lenge hadde hvisket om sagt i klartekst; Sp ønsker ikke å ta SV med i en regjering. Man vil heller ha en mindretallsregjering med Ap, som finner støtte fra sak til sak i andre partier. Dette inkluderer Høyre i oljepolitikken.

Det skjedde noe med Sp der og da. Den rakryggete forkjemperen for distrikter og fattigfolk ble igjen det gamle hestehandlerpartiet som gjerne ofrer prinsipper for makt.

Det ga intet umiddelbart utslag på meningsmålingene. Den kom først da valgkampen åpnet, og folk igjen begynte å interessere seg for politikk.

Da kommer også partilederdebattene i gang, og den joviale og likandes Vedum framsto plutselig både unnvikende og uklar. Folks inntrykk av Vedum som en smilende spilloppmaker ble erstattet med bildet av en kynisk maktspiller. Og folket likte ikke det de så.

Du kan se det på Trygve Slagsvold Vedum også. Det kler ham dårlig å være på defensiven, og han framstår mindre jovial og mer nølende i debattene når for tiden.

Men politikk er ikke et nullsumspill, og alt tyder fremdeles på solid rødgrønt flertall etter valget. Det skjer dog uten et klart regjeringsalternativ, og der ligger Sps og Trygves sjanse til likevel å ende opp som vinnere.

For i de forhandlingene slipper man ikke unna Sp, som uansett ser ut til å bli sterkere enn i 2005 og 2009. Ap må fort velge mellom å styre på Rødt og MDGs nåde og ta Sp med på laget.

Det kan gi Trygve Slagsvold Vedum mer innflytelse over norsk politikk enn noen tidligere Sp-leder har hatt.

Men det å lansere sin egen statsministerkandidat og slå tvil om samarbeidet på rødgrønn siden kan vi alt nå slå fast ble et politisk selvmål for joviale og likandes Trygve.

Kommentarer til denne saken