Én million nordmenn planlegger å pusse opp i år, og mange har hatt gammel maling stående i kjelleren eller i garasjen. Våren er nemlig en høytid for oppussing, og arbeid med maling er det vanligste prosjektet, ifølge Prognosesenteret.

– Har malingen frosset i garasjen gjennom vinteren, kan du dessverre ikke regne med at den lenger kan brukes, sier Stian Didriksen ved Maxbo Sarpsborg Trelast AS.

Spann på hodet

Ifølge Didriksen trives maling best i temperaturer mellom 10 og 25 plussgrader. Samtidig er det slik at holdbarheten varierer mellom ulike typer maling og produsenter.

– Lukt og konsistens er den enkleste måten å finne ut om malingen burde kastes. Er den krystallisert fra frost i vinter, eller har skilt seg uten at den kan ristes jevn, anbefaler jeg ikke gjenbruk, sier han.

Én konkret ting øker sannsynligheten for at den gamle malingen kan brukes på ny.

– Hvis du setter malingspannet på hodet, vil dette hindre at luften kommer inn i lokket og redusere bakteriefloraen, forteller Didriksen.

Holder lenger

Oljebasert maling er litt mer hardfør og kan stå oppbevart generelt lenger enn akrylbaserte malingtyper.

– Regelen er at oljebaserte produkter holder lenger etter åpning på grunn av høyere innhold av soppdrepende midler enn akrylbasert maling, sier malingeksperten.

Kriteriene for rene akrylmalinger er annerledes blant annet på grunn av miljømerking. En hvit base i et uåpnet spann har som regel en slags «garantitid» på 24 måneder.

Hvis du skal kaste et gammelt malingsspann, oppfordrer han alle til å levere det inn på en gjenvinningsstasjon eller til en forhandler.

Nordmenn er blitt mer bevisste på forskjeller i vedlikeholdsintervallene på eksteriørmaling de siste ti årene, og flere velger å kjøpe høykvalitetsmaling som har bedre slitestyrke og som beholder farge-og glans lenger.

– Flere vil ha utendørsmaling som holder lenger selv om den er dyrere i innkjøp. Slik sprer folk vedlikeholdskostnaden over flere år, i tillegg til at de slipper å male boligen like ofte, sier kategorisjef for maling, Marianne Fischer Paulsen.

(ANB)