I et intervju med Aftenposten sier Erna Solberg at man må «kjøre på» så flaskehalsene i linjene som overfører strøm fra nord til sør blir fjernet. – Vi må sette full fart på denne utbyggingen, sier hun.

Denne uttalelsen rimer svært dårlig med det budskap Høyres stortingsrepresentanter fra Nord-Norge har kommet med.

I et innlegg i Nordnorsk debatt i april skriver Bård Ludvig Thorheim fra Nordland og Erlend Svardal Bøe fra Troms at «rimelig kraft skal fortsatt være konkurransefordel for industri og bosetting i nord".

Innlegget var et svar på en leder i Nordlys som kritiserte de to for ikke å ha stemt for et forslag fra Rødt der de ber regjeringen sørge for at en utbygging av overføringskapasiteten fra nord til sør ikke fremskyndes.

Høyres to eneste stortingsrepresentanter fra Nord-Norge skriver videre i sitt svar: “Vi i Høyre i Nord-Norge ropte tidligst og tydeligst varsko om Statnetts planer i fjor vinter".

"Et slikt tiltak vil garantert gi svært høye strømpriser i Nord-Norge og dermed skape store problemer for den historisk sterke etableringen av kraftkrevende grønn industri i nord. Alternativene for denne industrien er i utlandet, noe hele landet vil tape på.”

Dette er betraktninger det er lett å slutte seg til, men det gjør alt altså ikke Høyres partiledelse. Den velger i stedet å overhøre sine stemmer fra nord.

Erna Solberg, som ønsker å bli statsminister igjen i 2025, vet hvor Høyres tradisjonelle velgermasse og de største støttespillerne i næringslivet befinner seg. Og det er ikke i Nord-Norge.

Det er ikke sunt for næringslivet at det er store kraftressurser som vi ikke får brukt, sier Solberg også i intervjuet med Aftenposten. Da blir det åpenbart at hun tenker på et annet næringsliv enn det som befinner seg nord for Dovre.

Antakelig det samme næringslivet NHO-leder Ole Erik Almlid beklager seg på vegne av, når konkurransefordeler av en midlertidig kraftoverskudd i nord diskuteres.

Hva Almlids medlemmer i NHO nordpå mener om denne retorikken hadde vært interessant å høre.

Høyre har fosset frem på meningsmålingene etter at partiet ble stemt ut av regjeringen i fjor høst. Det er fint å være i opposisjon for tida - sakene gir egentlig seg selv og regjeringen begår i stor grad selvskading.

Det skaper et evig kok i kraftdebatten, noe Høyre vinner stort på.

Men det er verdt å merke seg at Thorheim og Svardal Bøe ser ut til å kjempe en ensom kamp med sine egne i en sak som de selv innrømmer er viktig for landsdelen.

Dermed kan det se ut som om denne saken er tapt for Høyre i nord, uansett innsatsen fra partiets fremste representanter i landsdelen.