Sier nei til lakseskatten: - Viktig for innbyggerne

Fylkesrådslederkandidat beate Bø Nilsen og fylkesordførerkandidat Joakim Sennsvik i Høyre.

Fylkesrådslederkandidat beate Bø Nilsen og fylkesordførerkandidat Joakim Sennsvik i Høyre.

Av
DEL

Trass i Erna Solbergs oppfordringer om å vente, har et stort flertall på Høyres landsmøte vedtatt å si nei til den omstridte lakseskatten.

Den siste tida har debatten rast om fiskeoppdrettere skal betale en såkalt grunnrente for utnyttelsen av felles naturressurser, populært kalt lakseskatt.

Venstres landsmøte vendte forrige helg tommelen ned for en lakseskatt, og fredag fulgte Høyre etter.

På landsmøtet sa et stort flertall klart og tydelig nei til en slik grunnrenteskatt. Fylkeslagene i Troms og Finnmark, Nordland og Trøndelag hadde levert egne uttalelser som tar til orde for å stoppe skatten, og også flertallet i et eget verdiskapingsutvalg mente partiet skal gå imot.

I dag er det bare olje og vannkraft som betaler skatt på det økonomene kaller grunnrente, det vil si de ekstra inntektene selskapene har ved å utnytte en naturressurs.

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg ba så sent som onsdag partiet vente med å ta stilling i saken til et utvalg nedsatt av regjeringen kommer med sin utredning til høsten.

Samtidig har hun signalisert at hun er skeptisk til en grunnrenteskatt på havbruk.

– Skatter som ilegges uansett om du tjener penger eller ikke, er krevende, sa hun onsdag, der hun også understreket at det slett ikke er sikkert at havbruk utløser en grunnrente.

I ei pressemelding til Avisa Nordland skriver fylkesrådslederkandidat beate Bø Nilsen og fylkesordførerkandidat Joakim Sennsvik at havbruksnæringen bidrar i dag med 20 milliarder kroner årlig i skatt. De kjempet mot innføringen av lakseskatten.

- Det er avgjørende at havbruksnæringa fortsatt har en sterk forankring i lokalsamfunnene, og at de har mulighet til å ta nødvendige investeringer for fortsatt vekst. Det får vi ikke med grunnrenteskatten, sier Joakim Sennesvik

- Denne saken er svært viktig for Nordland. Ikke bare for havbruksnæringa, men også for kommunene og innbyggerne, sier Beate Bø Nilsen

Artikkeltags