Gå til sidens hovedinnhold

Hotellene på Maldivene

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En geolog, Gregory Wrightstone, skriver en indignert kronikk i AN (8.ds), hvor han titulerer Tom-Christer Nilsen og Lone Westgaard-Halle som løgnere, idet de har kritisert hans bok "Motvekt- Fakta om klima", ved ¨kalle den en "fiksjon". Herr geologen påstår sin kompetanse, og legger spesielt vekt på forskningen hos CO2 Coalition, som han er direktør for, og som han sier består av mer enn 60 fysikere innen naturvitenskapelige fag. Mr. W. hevder at instituttet er en "ikke-profittorganisasjon", og "glemmer" å fortelle at det finansieres rikelig av store bedrifter innen energiindustrien og konservative aktivister. Instituttet var en av organisasjonene som sendte takkebrev til Donald Trump for hans løfte i valgkampanjen om å trekke USA ut av Paris-avtalen. Kort sagt: Bedriften som Mr. W. er direktør i, arbeider på samme propaganda-nivå som The Heartland Institute. Forståelig nok, får også CO2 Coalition massiv kritikk fra ekspertisen på det annet hold, for de påstander som "koalisjonen" leverer, er ikke i overensstemmelse med reell forskning.

Oversvømmelse av oseanene, er et viktig punkt i saken klimaendring; også her "glemmer" Mr. W. et viktig punkt, idet han viser til luksushotellene som oppføres på Maldivene (Indiahavet), noe han tolker som et bevis på at eierne ikke frykter noen havkatastrofe. At hotellene oppføres i "strandsonen", er nok korrekt, men store partier av de svære hotellene legges hhv 5 og 6 meter under havoverflaten, så som Conrad Maldives Rangali Island og Hurawathi Island Resort (!). Hvorvidt utbyggerne tar hensyn til den truende havstigning, og sikrer seg på forhånd, skal stå usagt, men er så tilfelle, må det jo være i den hensikt å tjene en formue innen hele arkipelet forsvinner, og hvor selv de modigste turistene uteblir. I mellomtiden kan "fuktige" bargjester sitte eller ligge face to face med haiene som kikker inn bak panserglassene ...

Klimautsatte Nasjoners Forum (Climate Vulnerable Forum) kritiserer klimatoppmøtenes ignorerende holdning. Og Maldivenes fhv president, Mohamed Nasheed, fortviles over likegyldigheten som hersker, og han støttes av Marshalløyenes miljøminister, David Pool.

Apropos klimaendringene: Det er slått fast at atmosfæren kobler Arktis og Stillehavet. Forskningen viser at klimaendringen også påvirker atmosfærens høyere lag, og at oppvarming av Stillehavet influerer issmeltingen i Arktis. En ytterligere temperaturstigning vil kunne desimere opptil 70 % av klodens korallrev. Ved 2 graders stigning, vil alle korallrev bli borte. Også i Antarktis pågår det svære nedbrytninger av kystisen. Klimaendringen pågår, og det er på det rene at klimakrisen er påbegynt. Kan man gjøre noe med dette?

Kommentarer til denne saken