Gå til sidens hovedinnhold

Høstens valg vil bli et veiskille innen skolepolitikken

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det å velge videregående skole er det første store valget som kan være med på å påvirke din fremtid. Skal det ikke være en selvfølge at et slikt valg er noe eleven skal ta selv? Muligheten til å velge videregående skole selv står på spill ved høstens valg.

Arbeiderpartiet går til valg på nærskoleprinsippet. Det vil si at du må gå på den skolen som er nærmest deg med den studieretningen som du søker deg inn på. Arbeiderpartiet mener med andre ord at det er bedre at maktsyke fylkespolitikere velger skole for deg.

Hvordan kan en fylkespolitiker vite om du som 16-åring har lyst til å finne deg et annet miljø enn nærskolen din? Mange går med de samme menneskene gjennom hele barne- og ungdomsskolen. Derfor vil mest sannsynlig din nærskole være fylt med mennesker som du allerede har gått på skole sammen med i 10 år. Flere har behov for å velge seg bort fra det klassemiljøet de har hatt de siste 10 årene. Ved et nærskoleprinsipp vil elever bli nødt til å gå på samme skole, i det samme miljøet og med de samme menneskene de ønsket seg bort fra.

Med arbeiderpartiet sin løsning må du ha en god begrunnelse for å komme inn på en skole som ligger lengre unna i ditt fylke. Det vil bety at hvis du som elev har blitt mobbet, så må du nærmest brette deg selv og dine traumer ut til noen i det offentlige systemet. Alt dette bare for at du har lyst til å velge deg bort til en annen skole og et annet miljø.

Høstens valg vil bli et veiskille innen skolepolitikken. Det handler om friheten til oss elever når vi skal velge videregående. Det handler om at du som elev skal få ta dine egne avgjørelser, og ikke fylkespolitikere som tror de vet bedre enn eleven selv. Høyre er den største garantisten for å sette elever foran politikere ved å innføre fritt skolevalg. Det er vi elever, og ikke Jonas Gahr Støre, som burde få bestemme hvilken skole vi skal gå på.

Kommentarer til denne saken