Gå til sidens hovedinnhold

Hørselstap og høreapparat

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Agnete Tjærandsen har et innlegg under tittelen «Eldrepolitikk» og med tema hørsel. Det er nok ikke bare eldre som hører dårlig. Selv har jeg brukt høreapparat i over tyve år, og med varierende suksess. Hørselstap kan skyldes mye. Alder er en faktor. Andre faktorer er høyt støynivå over tid, plutselig svært høy støy med en viss varighet,annen sykdom, etc.

Men uansett må hørselen utredes før det kan være snakk om å ta ut høreapparat. Det må gjøres tester i et lydisolert rom, og det må gjøres beregninger og settes opp kurver som viser hvilke frekvenser som har de største problemene. Først når dette er utført av godt utlærte spesialister, kan man si at ja, du trenger høreapparat. Dersom man ønsker at trygdesystemet skal betale mesteparten må det søkes om aksept.

Først når godkjenning foreligger er det snakk om å bestille apparat tilpasset ditt tilfelle, og inklusive mal satt opp etter dine fysiske øreganger og ører, samt en type som kan justeres etter ditt hørselssvik. Når de så ankommer, da skal de justeres inn tilpasset deg og din hørsel. Så får du prøve dem ut en tid før du får en etterkontroll for evt finjustering. Det vil som regel dukke opp ting.

Men, obs, høreapparat er et godt hjelpemiddel, men resultatet blir aldri likt normal hørsel. Man vil plages med å skille ut hvem som snakker blandt mange, og også få med alt som sies. Tale bakfra er ikke det beste, møter der mange «kakler» samtidig er vanskelig, Men apparatene er en god hjelp!

Det å selge høreapparat uten forarbeide ,er som å selge briller uten en test av optiker først. Det blir ikke godt nok, det blir halvveis.

At det skulle vært flere som kunne bistå med prosessen for å få hurtigere hjelp, det er vi helt enige i , men er kanskje markedet ikke stort nok?

Kommentarer til denne saken