Gå til sidens hovedinnhold

Historisk mageplask for Glimt i møte med demokratiet

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det ekstraordinære årsmøtet i Bodø/Glimt førte til et sviende mageplask for styret i klubben. Selv om de virket godt forberedt, ble de feid av banen, ikke ulikt hva som skjer med tilreisende lag på Aspmyra.

Overraskelsen Tom Høgli

Først ble de tatt på formaliteter av Andreas Tymi, som henviste til lovene i Norges idrettsforbund hvor det slås fast at ansatte eller andre som mottar over 1G i betaling fra en klubb, ikke har stemmerett på årsmøtet i den klubben.

Les også

Vant suverent mot Glimt-styret: - Dette er en flott dag å feire demokratiet på

Dette var åpenbart tungt å svelge, og det tok en god halvtime med venting før Nordland Fotballkrets sin representant på møtet Anniken Haugen konstaterte at Tymi hadde rett. Dermed forsvant tre A-lagsspillere og en keepertrener ut av bildet.

Så prøvde styret seg med en overraskelse. De hadde nemlig invitert Tom Høgli ut på årsmøtets dansegulv til en klintango med boikott-motstanderne. Før han fikk sagt et eneste ord, ble innlegget hans stoppet av et klart flertall. Trikset med å hente inn en kjernekar for å snakke varmt om «nei til boikott» fungerte ikke.

Demokrati er vanskelig

Det er mulig godeste Høgli ville fått lov til å snakke på årsmøtet om styret også hadde invitert en representant for ja-siden. Det ville jo åpenbart vært det riktige demokratisk sett.

Men demokrati kan være litt utfordrende hvis man er vant til å gjøre som man vil uten innblanding fra andre. Det nederlaget Glimt-ledelsen opplevde torsdag kveld, er i så måte historisk.

Les også

Kaos på det ekstraordinære årsmøtet – fikk fjernet fire personer fra stemmelisten

Men selv om styret ikke fikk det som de ønsket og la for dagen en heller knotete strategi, så skal de ha for respekten Inge Henning Andersen & co. viste sine meningsmotstandere. Det er helt riktig som styrelederen sa; Glimt har aldri sagt nei til boikott. De har bare nølt litt.

To ganger nei

Nei til boikott får klubben da heller ikke anledning til å si på søndagens ekstraordinære fotballting. Som toppklubb har Glimt to stemmer på et fotballting, Bodø/Glimt skal delta med to representanter på tinget, og begge må stemme et klart JA til boikott av VM i Qatar 2020.

I Bodø/Glimt er de opptatt av læring og å forbedre sine prestasjoner hele tiden. Ingen tvil om at læringspotensialet i Glimt-styret er stort når det kommer til demokratiske behandlinger av saker som engasjerer.

Og så kan man jo, nå når vi vet hvor stort flertallet for boikott faktisk er i klubben (46–14 ble avstemmingsresultatet), undre seg litt over hvor stor avstanden egentlig er mellom klubbledelsen og tilhengerne. Det skulle ikke rare fingerspitzgefühl til for å få med seg at et Glimt-ja til boikott er hva flertallet ønsker seg. De fleste tilhengerne støtter jo Action Now og bærekraftsmål nr. 8: Anstendig arbeid.

Kommentarer til denne saken