Gå til sidens hovedinnhold

Historier som ødelegger for alle

- I vår tid er dette fri, forkvaklet fantasi vi ikke trenger.

Apropos

En av menneskets fremste egenskaper er å innbille seg ting, og å mane fram indre bilder til historier som passer til tidsånden. Derfor skal vi passe oss for å tro alt som er blitt skrevet og fortalt opp gjennom tidene.

Et av disse narrativene er historien om vikingenes hang til å voldta kvinner, påpeker forfatter Solveig Aareskjold i sin spalte i Klassekampen her forleden. Aareskjold har spesialisert seg på norrøn gudelære og historie, og tar her opp den utbredte oppfatningen om at vikingene var notoriske voldtektsforbrytere.

Dette finnes det ingen pålitelige skriftlige kilder på, skriver hun, og jeg tror henne så gjerne når hun spekulerer i at fantasien om de brunstige barbarene er skapt i hodene på inntørkede professorer med makt til å definere.

I vår tid er dette fri, forkvaklet fantasi vi ikke trenger, og som utelukkende er egnet til å skape forvrengt seksualitet hos unge menn. Og hos kvinner som på denne måten får påvirket sin identitet og selvfølelse. Kvinner blir i slike historier utelukkende framstilt som objekter, uten andre egenskaper enn en iboende evne til å forlede kåte mannfolk beruset av egne drifter.

Nå fantes det vel vikinger som ikke klarte å styre seg, og fra vår egen tid finnes det rikelig med eksempler på at menn begår voldtekter både alene og sammen med andre. Det avslører etter mitt skjønn hvordan de kreative løgnene om vikingene, og tilsvarende historier i andre kulturer, kan ha bidratt til et kvinnesyn som virker ødeleggende for begge parter.

Vår tid og vår tidsånd trenger andre narrativer, og vi kan helt greit basere dem på hvordan de nordiske mannfolkene og kvinnfolkene faktisk behandlet hverandre som likeverdige. Men da må vi ta med at det oppsto et skille etter at kristendommen gjorde sitt inntog med ideen om at mennene hadde en gudegitt rett til å bestemme over kvinnene, som dermed ble frarøvet en avgjørende del av sitt menneskeverd.

Voldtekt handler ikke om seksualitet, men om dominans basert på denne ideen om at kvinner er mindre verdt enn menn. Dette er ei riv ruskende gal forestilling skapt i ei tid da vi trodde svarene på de fleste av livets store spørsmål var ferdig definert av dem som skrev tekster som ble funnet å passe inn i Bibelen av de mennene som bestemte da.

Jeg har stor respekt for de kvinnene som for tiden forbereder sine flammende 8 mars-taler med krav om å bli respektert og likebehandlet som mennesker. Jeg er vokst opp med denne bevegelsen, og med ei mor og fem søstre som har tatt minst like mye ansvar som mennene - i mange tilfeller mer enn det som kunne forventes.

Når vi menn skal ruske opp i eget tankegods, kan vi jo begynne med å være stolte av at vikingene under sine plyndringer i Frankrike ble kjent for verken å mishandle kvinner eller å brenne opp landsbyenes kornlagre.

Kommentarer til denne saken