Se opp! – jorden bombarderes av stjerneskudd

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

I helga bombarderes jorden av fenomenet Orionidene – kosmiske småsteiner som brenner opp i atmosfæren, allment kjent som stjerneskudd. Dette skjer hvert år fra Halleys komet, skriver Fremover.

I år er Nordland og Trøndelag de heldige, som mest sannsynlig får den største opplevelsen værmessig.

– Hvis du er et mørkt sted med gode værforhold vil du kunne se opp til mellom 10 og 15 stjerneskudd per time, sier Tor Einar Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap til NRK.

Meteorene ser ut som de kommer ut fra Orions belte, og siden Orions belte.

– Som mange andre meteorsvermer er den en del av en komet, men disse meteorene stammer ikke fra hvilken som helst komet. De stammer fra Halleys komet, som kun nærmer seg jorden med flere tiårs mellomrom, men steinene den legger igjen treffer oss hvert år, sier Aslesen.

Fenomenet kan observeres over hele landet, men de beste forholdene er i nord. Spesielt Nordland og Trøndelag.

– Etter midnatt kan de ses frem til solen står opp. Med tanke på jordrotasjonen kommer romsteinene på mange måter i frontruta til jordkloden, som gjør dem svært synlige, sier Aslesen.

Tor Einar Aslesen

– Nordland er vel det fylket som får aller klarest vær. Det er Nordland og Trøndelag som blir de beste stedene for å se meteorsvermen, sier vakthavende meteorolog Trond Lien til NRK.

Orionidene

  • Orionidene er en årlig meteorsverm forbundet med Halleys komet.
  • Orionidene kalles dette fordi punktet hvor de tilsynelatende kommer fra, kalt radianten, ligger i stjernebildet Orion.
  • De kan likevel ses over store områder av himmelen.
  • Meteorsvermen varer omtrent en uke i slutten av oktober.
  • Enkelte år kan meteorene oppstå med en frekvens på 50–70 per time

Kilde: Wikipedia

Artikkeltags