(Rana Blad): Det har blitt registrert både varme- og nedbørrekorder i august i år. For hele landet sett under ett kom det 20 prosent mer nedbør enn normalt.

I en rapport klassifiserer Meteorologisk institutt august som «normal, kjølig» i deler av Vestland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. I store deler av Østlandet og Sørlandet blir måneden derimot betegnet som «varm».

Vest i Troms og Finnmark var måneden henholdsvis «normal, varm» og «varm». I deler av Øst-Finnmark blir temperaturene betegnet som ekstremt varme.

Den høyeste maksimumstemperaturen i løpet av måneden var 30,8 ℃. Den ble registrert i Drammen 11. august. Derimot ble den laveste temperaturen målt i Folldal i Innlandet, og var på -4,6 ℃.

For hele Norge sett under ett kom det 20 prosent mer nedbør enn normalt i august. Det kommer av at det var svært mye regn i store områder fra Nord-Trøndelag til Finnmark. Det var også mye nedbør på Vestlandet og i Innlandet, mens det i resten av Sør-Norge var tørrere enn normalt.

Den aller våteste værstasjonen i august var Lurøy i Nordland med 597,6 mm nedbør. Det er 173 prosent mer nedbør enn normalt, ifølge Meteorologisk institutt.

Med det er det altså fjerde måned på rad at Lurøy er på pallen blant de våteste i Norge.

I juli var Lurøy tredje våtest i Norge - da med «bare» 349,5 mm nedbør (96 prosent mer enn normalt).

Og i juni var de også øverst på pallen og våtest den måneden med 350,7 mm nedbør (88 prosent mer enn normalt).

I mai var Lurøy våtest i landet da også med 444,3 mm nedbør.

Og det stopper ikke der.

I starten av juni meldte meteorologisk institutt at Lurøy, selvfølgelig, hadde vært våtest i landet våren gjennom. Totalt var det registrert 994,3 mm nedbør i løpet av mars, april og mai i Lurøy - noe som var 48 prosent mer nedbør enn normalt.

Mai ble regnfull i nord og vest

Og, sånn bare for å vise at dette ikke er noe engangsfenomen - Lurøy var jaggu meg våtest i landet sommeren 2021 også.

Sommeren 2021: Rekordmange dager over 20 grader, men her har vi en annen rekord ...

Og her fra 2020.

Lurøy fikk mest regn i hele Norge i september - og både Bjerka og Storforshei satte nye nedbørsrekorder

Og i 2019:

Lurøy var våtest i landet: – Tidligere vår kan få alvorlige konsekvenser for landbruket