Her er ti tips som sørger for at bilen overlever vinteren:

1. Dekk

Det aller viktigste på glatte vinterveier er at du har trygge og gode vinterdekk. Avkjøringer og fastkjøringer er en av de største årsakene til at NAF må rykke ut vinterstid.

Dekk handler også om alder og tilstand. Minimum tillatt mønsterdybde er tre millimeter, men NAF anbefaler minimum fire millimeter.

Husk at lufttrykket kan variere med temperaturforandringer. Sjekk derfor trykket jevnlig. Hvilket lufttrykk som er anbefalt for din bil står som regel på innsiden av tanklokket, i karmen på førerdøren eller i instruksjonsboken.

2. Smør låser og dører

Kulden kan være en lei fiende mot vann som har samlet seg langs dørlistene og i dørlåsene, og resultatet er at de ikke lar seg åpne. Bruk derfor silikonstift på alle dørlister og sprøyt inn låseolje i alle låser.

3. Sjekk batteriet

Flatt batteri er den vanligste utrykningsårsaken for NAF når det er kaldt. Og husk: Det er lett å unngå flatt batteri dersom du sjekker dette før den verste kulden setter inn.

Er batteriet 5–7 år gammelt, tåler det neppe en tøff vinter hvis ikke bilen brukes daglig. Ladespenningen kan et bilverksted hjelpe deg med.

Rengjør batteriet for eventuell irr på batteripolene. Polskoene bør etterpå smøres med vaselin eller lignende fett. Har du elbil har du også et 12 voltsbatteri slik som på bensin- og dieselbiler. Husk å lade opp det. Husk også at rekkevidden på elbilen reduseres med 20-30 prosent vinterstid.

4. Skift til tynnere motorolje dersom du oppholder deg i spesielt kalde områder.

Tynnere olje gjør at motoren starter lettere i kulda. Det gir dermed mindre slitasje på motoren og den varer lengre. Oljen oppgis i viskositet målt i SAE-grader, les informasjonen på oljeflasken. Husk å kontrollere oljenivået jevnlig!

5. Sjekk frostvæsken

Når ble frostvæsken på din bil kontrollert sist? Hvor mange minusgrader tåler kjølevannet? Dette kan et NAF Senter eller verksted raskt måle for deg. For lite frostvæske i systemet kan i verste fall føre til at kjølevannet fryser og i verste tilfelle sprenge og slå sprekker i radiator eller andre deler, med påfølgende fare for motorhavari. På emballasjen til frostvæsken står det korrekte blandingsforholdet.

6. Lys

Sjekk at alle lysene virker som de skal. Om vinteren er det mørkt mesteparten av døgnet, og derfor helt avgjørende at de er intakt. Sjekk også lykteglassene!

7. Sjekk vindusviskerne

Sjekk at gummien på viskerne er hel og ren. Dersom den er slitt, så bytt viskere. De bør uansett byttes ca en gang pr år, litt avhengig av kjørelengde..

8. Bruk håndbrekket jevnlig

Håndbrekket har lett for å sette seg fast i kulda. For å unngå dette, bør du derfor passe på å bruke håndbrekket ofte, slik at mekanismene er i jevnlig bevegelse.

9. Sjekk frontruta

For trafikksikkerhetens skyld må du sørge for å ha ren og klar frontrute. Husk også å vaske den på innsiden. Fyll også spyleveske.

Ikke glem at frontruta er en slitasjedel. Det må altså ikke være steinsprutskade som er årsaken til å skifte, ofte er generell slitasje mer enn god nok grunn til å skifte.

10. Fyll en bag med dette og plasser i bilen

 En god isskrape med tagger på en av sidene for å ta stålisen

 Snøkost

 Lommelykt

 Låsolje

 Dekkvask/-rens

 Startkabler m. overspenningsvern

 Liten spade (gjerne sammenleggbar)

 Slepetau, ikke elastisk

 Dersom du skal på langtur bør di i tillegg ha med:

 Hurtigkjetting/autosokken/michelin easy grip eller lignende

 Ekstra varme klær, votter/hansker, hodeplagg og fottøy

 Pledd , evt mat og drikke

 FØRER bør være våken og opplagt

 Fornuftig kledd.

 Ha sikkerhetsbeltet under bobleklær for å beskytte kroppen best mulig.

 Ha med mobiltelefon og nr til bærgingsbil