Gå til sidens hovedinnhold

Her bor vi som fanger i eget hjem

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Innbyggerne på Bognes i Hamarøy, har gjennom årene gått fra og bo i et naturskjønt og barnevennlig område, til og bo i et industriområde der de er fanger i eget hjem.

Da folk bygde sine hjem i Bognes hadde de tilgang til båtstø i fjæra og kunne trygt gå til naboer, det var et stille sted uten særlig støy fra storsamfunnet.

I dag er fjæra blitt byttet ut med en trefeltsvei, som det kommer en mer eller mindre konstant støy fra.

Innbyggerne her er fanger i eget hjem, da man om sommeren ikke kommer seg ut av egne innkjørsler grunnet fergekø, og om vinteren kan man ikke gå ut fra husene da det ikke finnes annet alternativ til myke trafikanter en veigrøften når vogntogene suser forbi.

Alt privatliv utenfor eget hus er borte. Folk som venter på ferge, lufter hunder i private hager og plukker blomstene som er plantet. De går nysgjerrige turer og snoker inn i hager og terrasser.

Som siste stikk har Kystkraft valgt å legge trasé til ny kraftlinje, rett bak husene og skjemme det siste lille som var igjen av natur på stedet. Nå skal fastboende fanges mellom E6 og kraftlinje. Fastboende har foreslått en trasé for kraftlinje utenfor bebyggelsen og som vil skjemme området mye mindre, men reindriftsnæringa taper for mye beite. I et område det ikke har vært rein i på over 30 år.

Nå er det på tide at politikere i Hamarøy kommune, fylkeskommunen og storting tar ansvar for disse stadige utbyggingene og sier som det er. Bognes er et industriområde og det ønskes ikke bebyggelse i området. Det skal brukes flere 100 millioner på utbygging, kanskje burde lokalbefolkningen få tilbud om relokalisering. Kjøpe ut husene til gjenskaffelsespris. Da kan vegvesenet og kommune gjøre som de vil.

Kommentarer til denne saken