Blir du bedt om å gi penger til behandling i utlandet som norske leger fraråder, bør det ringe noen varselbjeller

Siri Gulliksen er journalist i Avisa Nordland

Siri Gulliksen er journalist i Avisa Nordland Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

AproposDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Stadig oftere blir vi invitert til og oppfordret til å bidra til å samle inn penger til diverse formål på Facebook. Mange av disse innsamlingsaksjonene er helt uproblematiske, men det er dessverre noen av dem som kan gjøre mer skade enn godt. Jeg tenker da først og fremst på aksjonene som samler inn penger til sykehusbehandling i utlandet.

Senest for noen dager siden kunne vi lese i Saltenposten om Benedicte fra Rognan. «Møtet med det norske helsevesenet tok nesten knekken på 24-åringen Benedicte Iselin Johansen. Redningen ble en innsamlingsaksjon på over 700.000 kroner til en operasjon hos en nakkespesialist i Barcelona» innledes saken med. Benedicte reiste til Spania og ble operert. Vel hjemme igjen ligger hun imidlertid på et sykehjem med sterke smerter på grunn av noe som kan være en nerveskade i en fot.

Jeg har ikke kunnskap eller innsikt nok i saken til å ta stilling til 24-åringens skader og behandling, eller avgjøre om de komplikasjonene hun nå opplever kommer på grunn av eller på tross av operasjonen i Spania. Jeg skal heller ikke gjøre meg til dommer over norsk og spansk helsevesen, men jeg skulle ønske at godhjertede nordmenn ville være litt mer kritisk til hva de bidrar til å sponse gjennom Facebook. For det kan gå veldig veldig galt.

Aftenposten fortalte i artikkelserien «Kreftklinikken» hvordan kreftsyke nordmenn, som hadde blitt gitt opp av norsk helsevesen, betalte opp mot en million kroner for en ny type cellegiftbehandling ved den tyske klinikken Medias. Behandlingen utføres ved at høykonsentrerte doser med cellegift sprøytes direkte inn i svulsten. Behandlingen frarådes av norske leger. Aftenposten fant at minst 70 kreftsyke nordmenn har fått behandling på Medias klinikken. De klarte å identifisere 38 av dem. Sju av dem var ennå i live. 31 var døde.

Mange av dem som har reist til Tyskland for kreftbehandling, har brukt Facebook som middel for å samle inn nok penger. Også stamcellebehandling av MS er blitt et vanlig tema for private innsamlingsaksjoner. Folk flest er mer enn villig til å bidra med noen kroner for å hjelpe en venn, en nabo eller et familiemedlem. Og det er jo i utgangspunktet kjempebra! Men akkurat når det gjelder behandling i utlandet, som norske myndigheter verken anerkjenner, og til og med fraråder, bør det ringe noen varselbjeller. Jeg sier ikke at du bør slutte å bidra til slike innsamlingsaksjoner, men jeg vil oppfordre deg til å sette deg inn i hva du egentlig er med på å sponse.

Samme oppfordring går til mediene. For selv om det er fristende å hjelpe syke mennesker og fortvilte familiemedlemmer med å nå bredt ut med sine innsamlingsaksjoner, har vi et ansvar for å undersøke hva vi egentlig er med på å promotere. I verste fall kan vårt bidrag ta livet av mennesker.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken