Gå til sidens hovedinnhold

Går mot rekordår for pasientskadeerstatning. Har betalt ut 238 millioner på tre måneder

Artikkelen er over 3 år gammel

- Vi vet at det å få erstatning for en pasientskade når man har blitt feilbehandlet er viktig for de som er berørte, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad.

I første kvartal 2017 utbetalte NPE 238 millioner kroner, skriver NPE i en pressemelding.

Les mer: Stadig flere klager på behandling i helsevesenet: - Det høyeste antallet nye saker vi har mottatt i løpet av ett år

Erstatningene sørger for at pasienter og pårørende får dekket det økonomiske tapet som skaden har påført dem. I tillegg til at de pasientene som har fått omfattende og varige skader får en erstatning for redusert livskvalitet.

Les også: Færre melder inn skader de har pådratt seg etter behandling ved Nordlandssykehuset

Mest til inntektstap

Dekning av inntektstap i forbindelse med pasientskaden utgjør 39 prosent av erstatningene NPE har utbetalt hittil i 2018, og er den største delen av erstatningsutbetalingene.

Så følger dekning av utgifter og menerstatningen som andre store poster, på henholdsvis 26 og 20 prosent. Standarderstatning for barn og forsørgertap utgjør 8 og 3 prosent av utbetalingene hittil i 2018.

– Erstatningene sørger for at pasienter og pårørende får dekket det økonomiske tapet som skaden har påført dem. I tillegg får de pasientene som er påført omfattende og varige skader en utbetaling for redusert livskvalitet. Vi vet at det å rette opp økonomiske konsekvenser av pasientskaden og anerkjenne at pasienten har vært utsatt for feilbehandling, er viktig for å komme seg videre, og det er jo nettopp dette erstatningsordningen skal sørge for, sier Jørstad i pressemeldingen.

Les også: Staten har betalt 3,4 milliarder for feilbehandlinger. Sjekk ditt helseforetak

Går mot rekordår

NPE mottok 1543 saker første kvartal i 2018.

– Med dette utgangspunktet for første kvartal i år, har vi grunn til å tro at vi kommer til å motta rundt 6000 saker i løpet av 2018. Når vi 6000 mottatte saker i 2018, vil det i så fall være det høyeste antallet saker vi har mottatt i løpet av et år, sier Jørstad.

Han understreker at 6000 mottatte saker er en foreløpig prognose for 2018.

– Det viktigste for oss er ikke hvor mange saker vi mottar i løpet at året, men at pasienter og pårørende som mener de kan ha rett til erstatning, sender inn en søknad til oss, slik at vi kan vurdere kravet, avslutter han.

Kommentarer til denne saken