Fylkestinget roper på Høie: – Fastlegeordningen er i alvorlig krise

Ber om hjelp: Fylkestinget i Nordland vil ha regjeringens hjelp til å sikre fastlegeordningen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Ber om hjelp: Fylkestinget i Nordland vil ha regjeringens hjelp til å sikre fastlegeordningen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Artikkelen er over 1 år gammel

– Fastlegeordningen er i alvorlig krise, også i Nordland, advarer de.

DEL

I en felles og enstemmig uttalelse, ber fylkestinget om at helseminister Bent Høie tar grep for å sikre fastlegeordningen i kommunene.

Uttalelsen lyder:

- Det var for en tid tilbake ca. 13 000 personer i Nordland som ikke har fastlege. Tallene er fra Det nasjonale senter for distriktsmedisin som har undersøkt situasjonen ute i kommunene. Det viser seg dessverre at Nordland kommer dårligst ut.

- Fastlegene har gjennom de siste årene fått et enormt arbeidspress. Når vi ser i en rapport at seks av 10 leger har vurdert å slutte på grunn av høyt arbeidspress, har det gått for langt. Situasjonen er så prekær i enkelte kommuner at de må leie inn legevikarer fra vikarbyråer til svært høye priser. Dette gir kraftig innhogg i kommuneøkonomien og ressurser må flyttes for å løse legemangelen. I tillegg vil en fastlege som har kjennskap til lokalmiljø og som kjenner sine pasienter, ofte gjøre en bedre jobb enn en vikar som må starte med blanke kort, skriver de.

Og videre:

– Det haster med å finne løsninger. Fylkestinget ber regjeringen øke antall studenter ved medisinutdanningen ved UIT, og samtidig utvide samarbeidet med UiT Narvik og Nord Universitet slik at studenter får tatt flere år på disse studiestedene. Dette for å kunne imøtekomme behovet Nordland, Nord-Norge og hele nasjonen har for leger, ikke minst dyktige fastleger, slik at våre innbyggere får et trygt og best mulig tilbud.

Forslaget ble fremmet av Krf og fikk støtte av alle partiene.

Artikkeltags